Ministarstvo privrede KS objavilo konačnu listu projekata koji će biti predstavljeni na izložbi EXPO, prva grupa privrednika putuje u nedjelju

Bosnian

Komisija za izbor privrednika koji će uz paket podrške Ministarstva privrede Kantona Sarajevo predstavljati Bosnu i Hercegovinu na svjetskoj izložbi EXPO 2020 Dubai objavila je danas konačnu listu privrednih subjekata čiji će projekti biti predstavljeni na ovoj izložbi.


Prvih deset s konačne liste imat će priliku predstaviti svoje projekte na ovoj izložbi, a ukoliko neko od prvih deset iz bilo kojeg razloga odustane od učešća, Ministarstvo će pozvati sljedećeg s ove liste.  


Lista privrednih subjekata čiji projekti ispunjavaju, ali i onih koji ne ispunjavaju uvjete Poziva dostupna je na web stranici Ministarstva privrede KS, na linku:

https://mp.ks.gov.ba/aktuelno/obavjestenja/lista-privrednih-subjekata-koji-su-i-fazi-ii-dostavili-obaveznu-dokumentaciju

Obzirom da je završen proces izbora za sve tri kategorije; kompanije, turističke zajednice i projekte, spreman je i program predstavljanja industrija na izložbi EXPO 2020 Dubai, prema kojem turističke zajednice i kompanije iz oblasti turizma na EXPO 2020 Dubai putuju već u nedjelju, 9. januara 2022. godine.  


Oblast turizma na ovoj izložbi predstavljat će 15 kompanija i tri turističke zajednice, koje će tokom petodnevnog boravka na ovoj izložbi učestvovati na nekoliko foruma. Najbitniji od njih je cjelodnevni Travel & Connectivity Business Forum – Poslovni forum putovanje i spajanje, planiran za drugi dan boravka naših predstavnika u Dubaiju.  


Prema biznis programu, nakon turizma, krajem mjeseca predstavit će se 19 kompanija iz kategorije „ostale industrije“, a u drugoj polovini februara priliku da se predstave na izložbi EXPO 2020 Dubai, imat će sedam kompanija iz oblasti poljoprivrede i prehrambene inudstrije.


Početkom marta u Dubai putuju predstavnici ukupno 21 kompanije, 11 iz oblasti IT industrije i 10 kompanija koje će predstaviti svoje projekte, među kojima je i projekat aerodroma iz Bihaća.


U zadnjoj sedmici marta planirano je predstavljanje kompanija iz oblasti šumarstva i drvne industrije, metalno – prerađivačke industrije i auto industrije, ukupno 15 kompanija.