Ministar Delić uputio inicijativu općinama Kantona Sarajevo s preporukom za veću iskorištenost poljoprivrednog zemljišta

×

Error message

The page style have not been saved, because your browser do not accept cookies.
Bosnian

Ministar privrede Kantona Sarajevo Adnan Delić uputio je inicijativu svim općinama na području Kantona Sarajevo s preporukom za veću iskorištenost poljoprivrednog zemljišta na njihovim područjima.

„Tokom protekle dvije godine bili smo suočeni s pandemijom koja nam je ukazala na značaj vlastite proizvodnje hrane što nas je potaknulo da se dodatno angažiramo na iskorištavanju poljoprivrednih potencijala na području Kantona Sarajevo, te smo i ove godine u Budžetu povećali iznos podsticajnih sredstava za poljoprivrednu proizvodnju i podnijeli inicijativu Vladi Kantona Sarajevo da se i ove godine, kao i prethodne, otkupe tržišni viškovi poljoprivrednih proizvoda. Također smo uputili inicijativu koja je usvojena od Vlade KS da se kandidati za poljoprivredne podsticaje oslobode obaveze pravdanja računa za nabavku certificiranog sadnog materijala i đubriva, te nakon održane javne rasprave donijeli i odluku da obezbijedimo dodatna sredstva u Budžetu za sufinansiranje nabavke đubriva za konvencionalnu, ali i organsku biljnu proizvodnju“, istakao je ministar Delić.

Kazao je i da Kanton Sarajevo raspolaže značajnim površinama poljoprivrednog zemljišta koje može umnogome doprinijeti unapređenju proizvodnje domaće, organske hrane na području Kantona.

„Osim navedenog, pozvali smo općine da daju u zakup po povoljnim cijenama poljoprivredno zemljište u državnom vlasništvu koje se nalazi na njihovim područjima zainteresiranim licima koja  mogu i žele obrađivati to zemljište. Cilj nam je uvećanje proizvodnje poljoprivrednih kultura koje će svojim prinosom osigurati dovoljne količine hrane za stanovnike Kantona“, naglasio je ministar Delić.

Napomenuo je i da će Ministarstvo privrede uložiti dodatne napore kako bi svi zajedno utjecali na unapređenje proizvodnje domaće, organske hrane, kao i na kvalitetnije korištenje prirodnih resursa kojima raspolaže Kanton Sarajevo. 

Ministarstvo privrede KS pozvalo je lokane samouprave i da poduzmu neophodne aktivnosti za donošenje Programa gospodarenja poljoprivrednim zemljištem u vlasništvu države, kako bi se korištenje istog strateški i dugoročno regulisalo.