Ministar Delić poziva mlade: Pokrenite biznis uz podršku Ministarstva privrede KS

×

Error message

The page style have not been saved, because your browser do not accept cookies.
Bosnian

Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo objavilo je danas javni poziv za realizaciju programa podrške mladima u osnivanju startup poslovnih subjekata, a program se realizira u okviru Godišnjeg plana provođenja Programa poticaja razvoju male privrede.

Ovogodišnji program za mlade podrazumijeva milion KM za mlade, koji mogu ostvariti podršku u ukupnom iznosu od 21.600 KM, od čega 18.000 KM grant sredstava za pokretanje vlastitog biznisa, te 3.600 KM za plaće i doprinose za prvih šest mjeseci poslovanja jednom uposlenom u novoosnovanom privrednom subjektu.

„U odnosu na prethodnu godinu napravili smo sve izmjene koje su se mogle uskladiti za Zakonom o poticaju male privrede, a to znači da smo relaksirali kriterij šifri djelatnosti i svi oni koji zbog ovog kriterija ranije nisu mogli aplicirati sada to mogu. Osim toga, povećali smo iznos grant sredstava sa 15.000 na 18.000 KM i smanjili iznos vlastitog učešća sa 10 na 5 posto“, izjavio je ministar privrede KS Adnan Delić.

On je dodao i da je prethodne godine jedna od kočnica mladima prilikom prijave na ovaj program bilo i pisanje poslovnog plana, te su u Ministarstvu privrede osigurali i mentorstvo za pripremu poslovnog plana.

„U saradnji sa Startup studiom želimo omogućiti mladima edukaciju u oblasti pisanja poslovnog plana i raduje me što smo to ove godine uspjeli dogovoriti. Nama je važna saradnja sa svima koji mogu doprinijeti razvoju poslovnog ambijenta i uvijek smo spremni na saradnju. Činimo sve da do kraja ove godine uspostavimo poslovni inkubator koji će biti u nadležnosti Ministarstva privrede i koji će biti naša baza iz koje ćemo raditi na podršci razvoja poduzetništva i ukupnog poslovnog ambijenta na području našeg kantona“, dodao je ministar Delić.

Javni poziv objavljen je na web stranici Ministarstva privrede na linku: https://mp.ks.gov.ba/aktuelno/konkursi/javni-poziv-za-program-podrske-mladima-za-pokretanje-startup-poslocnih-subjekata i otvoren je 30 dana od dana objave u Službenim novinama Kantona Sarajevo.

Promocija i druženje mladih planirani su za 12. juli 2022. godine u Startup studiju u Sarajevo s početkom u 16:30 sati. Prijave su moguće na linku: https://forms.gle/ctW1VWbxfdJFjbyY9