Ministarstvo privrede KS: Za projekte i mjere unapređenja u oblasti općeg veterinarskog zdravlja izdvojeno 405.000 KM

×

Error message

The page style have not been saved, because your browser do not accept cookies.
Bosnian

Četiri sporazuma ukupne vrijednosti 405.000 KM, koji imaju za cilj poboljšanje općeg veterinarskog zdravlja, te zaštitu zdravlja i unapređenje sigurnosti građana na području Kantona Sarajevo, zaključena su danas.

Sporazume je potpisao ministar privrede KS Zlatko Mijatović s dekanom Veterinarskog fakulteta prof.dr. Muhamedom Smajlovićem i v.d. direktorom Kantonalne uprave za inspekcijske poslove Kantona Sarajevo (KUIP KS) Adisom Mešićem.

Na osnovu sporazuma s Veterinarskim fakultetom, Ministarstvo privrede dalo je podršku za ukupno deset projekata, s posebnim osvrtom na monitoring parazitnih oboljenja životinja, zatim na istraživanja uginuća domaćih i divljnih životinja, istraživanje ispravnosti i kvaliteta prehrambenih proizvoda i na projekt jačanja dijagnostičkih kapaciteta za detekciju uzročnika pobačaja.

Veterinarski fakultet se obavezao na provođenje ovih projekata, a nadzor nad njihovom realizacijom vršit će komisija sačinjena od predstavnika Veterinarskog fakulteta i Ministarstva privrede KS, odnosno Ministarstvo privrede KS.

Sa v.d. direktorom KUIP KS Adisom Mešićem ministar Mijatović potpisao je sporazum o sufinansiranju jačanja tehničke opremljenosti službenih veterinara, inspektora u provođenju mjera osiguranja zdravlja životinja (suzbijanje zaraznih bolesti životinja) i zdravstvene ispravnosti hrane životinjskog porijekla i hrane za životinje.

Potpisan je i sporazum o provođenju mjera analitičko-dijagnostičkih ispitivanja na zahtjev i/ili po nalogu Veterinarske inspekcije. Ovim sporazumom se inspekcija obavezuje na uzimanje uzoraka po nalogu, dok će Veterinarski fakultet vršiti pretrage i voditi detaljnu evidenciju o rezultatima pretraga. Za tu svrhu, osigurana su sredstva iz Budžeta Kantona Sarajevo za 2023. godinu.
Dekan Smajlović podsjetio je da je prepoznavanje uloge Veterinarskog fakulteta i laboratorijskih istraživanja značajno ne samo za sigurnost i zaštitu zdravlja građana, nego i za rana, preventivna otkrivanja zaraznih i parazitarnih oboljenja i za daljnja naučna istraživanja.
Istakao je i da se kontinuirani monitoring zaraznih i parazitarnih bolesti nameće kao prioritet, dok su sigurnost hrane i vode prioriteti koji osiguravaju stabilnost i razvoj. Edukacija interesnih grupa, farmera, veterinara, lovaca i drugih nameće se kao imperativ u promovisanju zaštite zdravlja i dobrobiti životinja, poboljšanju proizvodnih karakteristika životinja, zaštiti okoline, jačanju povjerenja i saradnji farmera i veterinarskih službi, te na koncu poboljšanju i unapređenju javnog veterinarskog zdravlja na području Kantona.

Ministar Mijatović je naglasio da je do sada implementiran niz projekata s Veterinarskim fakultetom i da je ovo  nastavak dosadašnje saradnje, kako bi Kanton Sarajevo bio što sigurnije i ugodnije mjesto za život.