Vlada KS: Data saglasnost za produženje koncesije za korištenje pitke podzemne vode iz bunara B-1 sa koncesionarom "Coca-Cola HBC B-H"

×

Error message

The page style have not been saved, because your browser do not accept cookies.
Bosnian

Vlada Kantona Sarajevo je na jučerašnjoj sjednici donijela Odluku kojom se Ministarstvu privrede Kantona Sarajevo daje saglasnost za obnavljanje Ugovora o koncesiji za korištenje pitke podzemne vode iz bunara B-1 sa koncesionarom "Coca-Cola HBC B-H" d.o.o. Sarajevo. 

Po zahtjevu "Coca-Cola HBC B-H" d.o.o. Sarajevo za obnavljanje Ugovora o koncesiji za korištenje pitke podzemne vode iz bunara B-1, koji je 2013. godine zaključen između Vlade Kantona Sarajevo i "Coca-Cola HBC B-H" d.o.o. Sarajevo, Ministarstvo privrede KS, nakon što je provelo postupak obnavljanja navedenog Ugovora o koncesiji, u kojem je koncesionar "Coca-Cola HBC B-H" d.o.o. Sarajevo ispunio potrebne uslove, predložilo je Vladi KS ovu odluku. Vlada KS podržala je prijedlog Ministarstva privrede KS i dala saglasnost za produženje koncesije.

Predviđeno je da se Ugovor obnovi na period od pet godina, čime će "Coca-Cola HBC B-H" d.o.o. Sarajevo ostvariti pravo korištenja pitke podzemne vode u obimu od dvanaest litara u sekundi, odnosno u obimu od 378.683,42 m³ na godišnjem nivou, iz bunara koji se nalazi u proizvodnom krugu ove kompanije.

Pitka podzemna voda iz ovog bunara koristit će se za proizvodnju bezalkoholnih pića i osvježavajućih napitaka, proizvodnju pitke vode obogaćene mineralima-stolne mineralne vode i za tehnološke potrebe.

Potpisivanjem Ugovora rasteretit će se sistem vodosnabdijevanja u Kantonu Sarajevo, doprinijet će se razvoju privrede konkretno na području Općine Hadžići, u kojoj značajnu ulogu ima proizvodnja bezalkoholnih pića. Pored toga obnavljanje navedenog Ugovora predstavlja jedan vid poticaja investicijama kojima se ostvaruje ekonomski rast, omogućava dodatna sredstva putem naknade za koncesiju kao i povećanje javnih prihoda kroz poreze.

Ugovor o obnavljanju predmetnog Ugovora o koncesiji će u ime Vlade KS kao koncesora potpisati ministar privrede KS Zlatko Mijatović i ovlašteno lice pravnog lica "Coca-Cola HBC B-H" d.o.o. Sarajevo kao koncesionara.