Vlada KS utvrdila prijedlog budžeta za 2024. godinu

×

Error message

The page style have not been saved, because your browser do not accept cookies.

Vlada Kantona Sarajevo je na sinoćnjoj sjednici utvrdila Prijedlog budžeta Kantona Sarajevo za 2024. godinu u iznosu od 1,53 milijarde KM i uputila ga u skupštinsku proceduru.

Prijedlog je obuhvatio sve zakonske obaveze Kantona Sarajevo, koje podrazumijevaju redovna mjesečna izdvajanja za naknade porodiljama i ostalim korisnicima socijalne zaštite, kao i naknade po osnovu prava boračke populacije, te drugih zakonskih prava.

Planirana su sredstva za jačanje javnog prijevoza, kao i komunalne privrede, unapređenje čistoće na javnim gradskim površinama, kao i sredstva za kapacitiranje robnih rezervi.

Po prvi put iz Budžeta KS su planirana sredstava za sufinansiranje produženih boravaka u osnovnim školama. Značajna sredstva su izdvojena za rekonstrukcije škola, kupovinu udžbenika, te finansiranje Studentskog doma.

U okviru kapitalnih investicija, nastavlja se nabavka novih tramvaja, u cilju unapređenja javnog gradskog prijevoza, kao i njegovog kapacitiranja ekološki prihvatljivim vozilima.

Također se planira nabavka nove opreme pripradnicima MUP-a KS, kao i školovanje 250 novih kadeta.

Planirana su, između ostalog, sredstava za kupovinu novih sofisticianih uređaja za javne zdravstvene ustanove, kao i finansiranje nabavke pomagala za ratne vojne invalide, a planirana je i pozicija za jačanje programa preventivne zdravstvene zaštite građana.

Za kapitalne projekte u oblasti kulture planirano je 16 miliona KM.

Prijedlogom budžeta, u odnosu na Nacrt, su povećani transferi za malu privredu i poljoprivredu, te predviđena sredstva za subvencioniranje aviolinija.

U skladu s opredjeljenjem Vlade da se zadrži i unaprijedi kadrovska struktura u obrazovanju, policiji, sektorima socijalne zaštite, kulture i sporta, te javne uprave planirana su i dodatna sredstva za plaće uposlenima u iznosu od 23 miliona KM, u skladu sa kolektivnim ugovorima i dogovorima sa sindikalnim organizacijama.

Uz Prijedlog budžeta, utvrđen je i Prijedlog zakona o izvršavanju budžeta.

Služba za protokol i press KS