Ministar Delić posjetio Kantonalno prihvatilište za pse: Azil u Prači sigurno je utočište za nezbrinute pse

×

Error message

The page style have not been saved, because your browser do not accept cookies.
Bosnian

Početkom sedmice, ministar privrede Kantona Sarajevo Adnan Delić posjetio je Kantonalno prihvatilište za pse u Prači kako bi provjerio u kakvom stanju je trenutno azil, a tokom posjete razgovarao je s Upravom i o predstojećoj rekontrukciji ovog azila.

Istina je da je azil u Prači, zbog ranije nebrige nadležnih i uprava koje nisu mnogo marile za zdravlje i sigurnost pasa, a do dolaska nove uprave, radio na principima koji nisu zadovoljavali ni minimum humanih standarda i da je kao takav predstavljao mučilište za pse, a sramotu za sve one koji su za njega bili odgovorni, navode iz Ministarstva privrede KS.

“U to vrijeme u Prači je boravilo više od 700 pasa na prostoru koji je predviđen za stotinjak pasa, nije bila obezbijeđena hrana, psi su bili bolesni i neuhranjeni, zdravlje pasa se nije kontroliralo, niti se vodilo računa o karakterima pasa, pa se dešavalo da u istom boksu borave izrazito mirni i krajnje agresivni psi, što je u konačnici rezultiralo krvoprolićem. Nesnosan smrad koji se širio u i oko azila bio je jedna od glavnih odrednica ovog prihvatilišta. Ali to je prošlost”, istaknuto je.

Prihvatilište u Prači danas je prihvatilište koje radi na principu „No kill“ prihvatilišta i poštuju se svi standardi humanog zbrinjavanja pasa. Također, dolaskom nove uprave vodi se precizna evidencija o svim psima koji uđu u prihvatilište, a obezbijeđena su sredstva i za hranu i za liječenje pasa u prihvatilištu.

„Mi smo preuzimanjem mandata zatekli općenito neuređeno stanje u Veterinarskoj stanici Kantona Sarajevo u čijoj je nadležnosti i azil ‘Prača’ i zajedno s novom upravom krenuli smo u postepeno popravljanje stanja u samoj Veterinarskoj stanici, a onda i ovom prihvatilištu. 'Praču' smo prepoznali kao prioritet, te smo izdvojili iz budžeta sredstva za hranu, što nikad ranije nije bio slučaj. Sada psi u azilu imaju raznovrsnu hranu, dodatke i vitamine ishrani i svi psi su zdravi. Ukoliko odete u posjetu vidjet ćete i da izgledaju zdravo i raspoloženi za igru“, kazao je nakon posjete prihvatilištu ministar Delić.

O psima u azilu trenutno se brinu četiri zaposlena i volonteri koji redovito posjećuju azil i svojim angažmanom znatno utječu na kvalitet brige o ovim psima i njihovom psiho-fizičkom zdravlju.

„U prihvatilištu su trenutno zaposlene četiri osobe, a planiramo zaposliti još jednog radnika do kraja godine. Uposlenici prihvatilišta se brinu o psima 24 sata svaki dan, a za veterinarske zdravstvene preglede, preventivu i sve ostalo se brinu naša 24 doktora veterinarske medicine zaposlena u KJP Veterinarska stanica Sarajevo. Pse koji se razbole vodimo u jednu od naših ambulanti i tamo ostaju sve do potpunog izlječenja, nakon čega se ponovo vraćaju u prihvatilište“, pojasnila je direktorica Veterinarske stanice Nasiha Spahić.

Zbog neuslovnosti prihvatilišta, 2019. godine inspekcija je bila zabranila prihvat novih pasa, a po dolasku nove uprave i uređenja stanja u azilu, ponovo je dozvoljen prihvat pasa, što je također indikator da je sistem rada izmijenjen i stnadradizovan shodno pozitivnim propisima.

Osim o zdravlju i ishrani pasa, u azilu se vodi detaljna evidencija o svakom psu pojedinačno, a svi oni po dolasku u "Praču" dobiju i ime pod kojim se uvode u evidenciju tzv. SOP-ove koji sadrže imena, fotografije, opis karaktera i fizičkog izgleda psa, zdravstvene kartone, potvrdu o primopredaji, prijemni karton i potvrdu o udomljavanju, ukoliko do njega dođe. Dosta pažnje posvećuje se i socijalizaciji i psiho-fizičkom zdravlju pasa i oni se redovito ispuštaju, igraju i druže s posjetiocima, posebno tokom ljetnih mjeseci.

U prihvatilištu je trenutno smješteno 98 pasa, a proces socijalizacije prošlo je njih 60, dok su ostali u procesu socijalnog sazrijevanja. 

Važno je napomenuti da o psima brinu ljudi koji vole životinje, a povezanost između njih i pasa može se vidjeti tokom posjete ovom prihvatilištu.

Nova uprava također ima knjigu posjeta i u njoj se unazad četiri godine upisuju svi koji su posjetili prihvatilište. U toj knjizi posebno se ističu imena dvoje volontera koji u kontinuitetu dolaze i pomažu uposlenicima.

Prihvatilište je djelimično adaptirano, ali infrastruktura prihvatilišta mora biti bolja. Projekt i sredstva od milion maraka su spremni, a u narednih nekoliko dana očekuje se i raspisivanje tendera za izvođača radova za rekonstrukciju ovog prihvatilišta koje će po završetku radova biti azil po uzoru na najkvalitetnije azile u razvijenim zemljama svijeta.

„Za adaptaciju azila ‘Prača’ Ministarstvo privrede izdvojilo je milion KM koje Veterinarska stanica KS treba implementirati u rekonstrukciju prihvatilišta. Također, u toku je i kampanja rebrendinga prihvatilišta koja za cilj ima mijenjanje stava građana o ovom prihvatilištu, koje je bilo na lošem glasu dok je bilo u privatnom vlasništvu. Ministarstvo privrede odobrilo je sredstva i za ovu namjenu, jer je važno da javnost bude upoznata s radom ovog prihvatilišta, kao i da se skine stigma koja prati prihvatilište od vremena kad je ono bilo neuslovno za životinje koje su u njegovom prihvatu“, dodao je ministar Delić.

Prihvatilište je otvoreno za javnost i svi koji imaju sumnje u njegov rad dobrodošli su da dođu i sami se uvjere da su psi u dobrim rukama  i da se o njima vodi adekvatna briga, poručeno je.