PREZENTIRAN PROJEKT "PARK ŠUME PRIJATELJSTVA"

Prezentovan je projekat “Park šume Prijateljstva”, kojeg je pripremilo Udruženje inženjera i tehničara šumarstva Federacije Bosne i Hercegovine u saradnji sa Generalnom direkcijom za šumarstvo Republike Turske.

"Ideja za projekat urbanih šuma, odnosno park šumu na području Kantona Sarajevo nastala je iz potrebe da građani Sarajeva, prije svaga naša djeca i omladina imaju jednu malu park šumu koja će imati sve infrastrukturne objekte koji su neophodni za ekološku edukaciju, dakle nešto što će unaprijediti kvalitet života u Sarajevu", izjavio je za Agenciju ONASA predsjednik Udruženja inženjera i tehničara šumarstva FBiH Mersudin Avdibegović.

Prema njegovim riječima, prvobitni plan je bio da se projekat završi do kraja ove godine. "Imali smo namjeru da projekat završimo do kraja 2011. godine, koja je proglašena "Međunarodnom godinom šuma" od strane Ujedinjenih nacija (UN), međutim nismo bili u mogućnosti da završimo projekat, tako da je rok prolongiran. Projekat bi trebao biti zvršen do polovine naredne godine", rekao je Avdibegović. On je istakao da će Republika Turska obezbijediti sredstva potpunu realizaciju projekta, dok će od strane dok će sa naše strane ako ništa biti obezbijeđena politička volja za dobijanje određenih dozvola, te stručna pomoć.

Načelnik Općine Centar Dževad Bećirević, ovom prilikom je naglasio da je park blizu centra grada jako važan. "Općina Centar je prilično izgrađena općina, te je veliki problem općine nedostatak zelenila, skoro da je nemoguće pronaći mjesto da se posadi i jedno drvo. Izgradnja ovog parka bi pomogla općini i njenim građanima. Postojanje parka blizu centra je dobro, posebno jer je ova lokacija je izuzetno lijepa, jedno od najljepših izletišta, ali je slabo promovisano", dodao je Bećirević

Današnjoj prezentaciji prisustvovao je i ministar privrede KS Rusmir Sendić koji je kazao da je ovaj projekat simbol bh. i turskog prijateljstva. "Tokom posjete delegacije šumarstva BiH Turskoj u maju ove godine, dogovoreno je da se realizuje projekat 'Park šume Prijateljstva'. Nakon toga uslijedila je operativna faza realizacije projekta u kojoj su eksperti iz Turske u saradnji sa stručnjacima KJP 'Sarajevo šume', Uprave za šumarstvo KS i Udruženja, izvršili rekognosciranje predviđenog lokaliteta park šume na Grdonju, prikupili sve potrebne terenske impute, te obavili fazu izrade idejnog projekta, koja je rađena u Generalnoj direkciji 'Turskih šuma' u Ankari", rekao je u uvodnom obraćanju ministar Sendić.

Prema njegovim riječima, projekat “Park šume Prijateljstva” ima polivalentan značaj za KS i BiH, a značaj i funkcija se manifestuju u pozitivnim aspektima sociološkog, ekonomskog i bilateralnog karaktera. Kako je rečeno tokom prezentacije, tehnička realizacija projekta će se vršiti putem Turske uprave za međunarodnu saradnju – TIKA.

Ovom prilikom direktor TIKA-e Zulkuf Oruč kazao je da Sarajevo jedna od najljepših svjetskih gradova, te je "zadovoljstvo ovakvom gradu prirediti jedan poklon".