Obavjest proizvođačima jabuke

Obavještavamo proizvođače jabuke da pregledaju svoje zasade na moguću prisutnost pepelnice (Podosphaera leucotricha). Pepelnica je bolest čiji se simptomi mogu vidjeti na svim zelenim nadzemnim djelovima, vrlo rijetko dolazi do zaraze ploda. Najveće štete su na izbojcima koji čine osnovu drveta i cvjetova. Mladi izboji su prekriveni pepeljastom prevlakom kao i zeleni organi zbog čega slabije asimiliraju, listovi su uži, deformisani i vrbolikog oblika.

Sekundarne infekcije su infekcije plodova, a ostvaruju se kod zametanja plodova, ili dok su još sitni. Na pepelnicu su osjetljive sljedeće sorte jabuke: Idared, Granny Smith, Jonatan.Simptomi na plodovima su mrežasta oštećenja crvenkasto-smeđe boje. Rokovi suzbijanja se najčešće poklapaju sa suzbijanjem krastavosti. Optimalni uvjeti za infekciju su od 10-20°C, a pepelnica ne traži prisutnost vode za infekciju i klijanje.

Preporučujemo da proizvođači zaštitu zasada jabuke obave sa nekim od sljedećih fungicida: Thiovit Jet, Clarinet, Topas, Tercel, Dithane M-45, Systthane 24 E, Zato, Zato Plus ili Stroby.Ukoliko se koriste zaštitna sredstva na bazi sumpora, onda prskanja obaviti na temperaturama nižim od 25°C, i pri tom voditi računa da sorte Granny Smith i crveni delišes ne podnose čestu upotrebu sumpora. Izbojke zaražene pepelnicom mehanički odstraniti iz zasada jabuke.

Preparate koristiti u skladu sa uputstvom proizvođača.