Naredne sedmice sjednica Vijeća za reformu tržišta rada Kantona Sarajevo

Bosnian

Premijer Kantona Sarajevo Mario Nanadić i ministri u Vladi KS Jasna Agić i Jasmin Halebić razgovarali su danas sa šefom Programa za lokalni razvoj UNDP-ja u BiH Edisom Arifagićem o rada Vijeća za reformu tržišta rada Kantona Sarajevo, kao i određenim zajedničkim projektima UNDP-ja i Vlade KS.

Nakon što su prošle sedmice zajednički analizirani infrastrukturni projekti, ovoga puta se razgovaralo o projektima iz oblasti tržišta rada, generalno privrede, te IT sektora.

Na sastanku je najavljeno da će se krajem naredne sedmice održati sjednica Vijeća za reformu tržišta rada KS kojoj će prisustvovati premijer, te ministri za rad, privredu i obrazovanje.

Kako je naglasio premijer Nenadić, cilj ovog sastanka je da se pripremi odgovarajući akcioni plan projekata i aktivnosti koje ovo vijeće planira realizirati tokom ove godine.

„Namjera nam je da dosadašnji rad ovog Vijeća u što većem obimu uskladimo sa prioritetima Vlade KS i resornih ministarstava, kako bi se postigao maksimalan učinak. U tom smislu, rezultati rada Vijeća će biti oblikovani u konkretne mjere koje će provoditi resorna ministarstva, zajedno sa Službom za zapošljavanje KS i Razvojnim programom Ujedinjenih naroda“, kazao je ovom prilikom ministar finansija KS Jasmin Halebić.

Dodao je i kako će se pojedine aktivnosti koje ovo vijeće bude ocijenilo strateški bitnim za KS svakako naći i u Strategiji razvoja KS za period 2021-2027, a koja je u izradi.

Razgovaralo se i o projektu informatičkog osposobljavanja nezaposlenih lica, ali i o subvencioniranju zapošljavanja, odnosno zajedničkom projektu UNDP-ja i Vlade KS.

„UNDP je kao UN-ova Razvojna agencija jedan od strateških partnera Vlade KS“, istakao je premijer Nenadić i zahvalio se predstavnicima ove agencije na dosadašnjoj podršci, te najavio intenziviranje saradnje u narednom periodu.