U Kantonu Sarajevo otvoren prvi Urgentni centar za hitnu pomoć životinjama

Bosnian

Prvi Urgentni centar za hitnu pomoć životinjama danas je službeno počeo s radom. Ovime je Sarajevo pokazalo da je u korak s velikim svjetskim centrima, kada je u pitanju briga o životinjama. 

Premijer Kantona Sarajevo Nihad Uk i ministar privrede Zlatko Mijatović svečanim presijecanjem vrpce ozvaničili su početak rada ovog centra.

"Sarajevo je danas stavljeno na mapu velikih evropskih gradova, kada je u pitanju briga o povrijeđenim životinjama", s ponosom je istakao premijer Uk i čestitao resornom ministarstvu privrede i KJU "Veterinarska stanica" na opredjeljenju, ali i na uspješnoj realizaciji ovog izuzetno značajnog projekta.

Dodao je da je ovakav centar neophodan Sarajevu i da je riječ o najmodernijem takvom centru i jedinom u Bosni i Hercegovini.

"Ukoliko želimo da budemo metropola, moramo imati ovakve ustanove. Jedini smo u Bosni i Hercegovini i jedan od rijetkih gradova regiona koji ima u ovom trenutku urgentni centar",  rekao je premijer Uk, te obećao da će Vlada KS i Ministarstvo privrede pružiti podršku u realizaciji druge i treće faze projekta.

"Ispratit ćemo ovaj projekt kroz drugu i treću etapu kako bi zaokružili ciklus ove korisne investicije. Radujem se da ćemo što prije ući u drugu i treću etapu, tako da imamo kompletiranu sliku. Na ovaj način pozicioniramo Kanton Sarajevo na mapu svjetskih metropola koje moraju imati ovakve ustanove", potcrtao je premijer Uk.

Ministar Mijatović je iskazao nadu da će funkcionisanjem ovog centra Kanton Sarajevo osigurati značajan napredak kada je u pitanju briga o životinjama. 

"Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo je prepoznalo značaj osnivanja Urgentnog centra i podržalo je projekt 'Veterinarske stanice' za osnivanje službe za urgentne intervencije za povrijeđene životinje. Izdvojena sredstva u iznosu od 226.875 KM iskorištena su za adaptaciju objekta veterinarske ambulante na Stupu, gdje je smješten Urgentni centar, u smislu renoviranja objekta u skladu za potrebama i evropskim standardima, te nabavke najsavremenije opreme, jer je ključni cilj pružiti što efikasniju pomoć unesrećenim životinjama", naglasio je ministar Mijatović. 

Urgentni centar bit će na raspolaganju 24 sata, sedam dana u sedmici, a usluge koje nudi obuhvataju i ambulantno i van ambulantno zbrinjavanje životinja kojima je neophodna brza intervencija.

Usluge Urgentnog centra na raspolaganju su za vlasničke životinje i za životinje s ulice, a opremljen je najsavremenijim uređajima za dijagnostiku i tretiranje životinja, RTG-om, ultrazvukom, kao i laserom koji će se koristiti za hirurške obrade i ubrzavanje zarastanja rana kod životinja. 

"Najveća vrijednost su svakako stručni i vrijedni uposlenici koji svakodnevno ulažu ogromne napore za funkcionisanje Veterinarske stanice, a sada i Urgentnog centra", naglasila je direktorica KJU "Veterinarska stanica" Nasiha Spahić. 

Dodala je i kako početkom rada ovog urgentnog centra očekuju popravljanje imidža, kao i napredak u poslovanju KJP "Veterinarska stanica" d.o.o. Sarajevo, ali i poboljšanje u pružanju veterinarskih usluga koje za cilj imaju unapređenja općeg veterinarskog zdravlja na području Kantona Sarajevo.