U Centru Skenderija od 2. do 5. novembra održat će se IX Sajam bosanskohercegovačke privrede

Bosnian

Povodom IX Sajma  bosanskohercegovačke privrede, koji će se od 2. do 5. novembra 2023. godine održati u dvorani "Mirza Delibašić", danas je u Centru Skenderija održana press konferencija.

Na ovom privrednom događaju koji će se održati pod motom "Domaći proizvod u službi građana Bosne i Hercegovine", predstavit će se preko 250 učesnika sa najnovijim tehnološkim i kreativnim dostignućima. Osim toga, ovogodišnje izdanje sajma biće programski najsadržajnije, mjesto poslovnih, edukativnih i bilateralnih susreta. 

"Ono što je već postalo tradicionalno na ovogodišnjem sajmu, jeste da imamo preko 50 start-up firmi koje su već napravile uspješne korake u privredi. Posebna pažnja bit će posvećena zapošljavanju, deficitarnim zanimanjima, nedostatku radne snage, a kao odgovor na navedeni problem, pažnja će biti posvećena i stvaranju uslova za zadržavanje i jačanje kapaciteta postojećih kadrova, uz privlačenje relevantnih stranih investitora na domaće tržište rada. Sajam domaće privrede nije samo prilika za poslovne kontakte i transakcije, već i mjesto gdje možemo razmijeniti ideje, iskustva i inovacije. Ohrabrujem vas da aktivno učestvujete u diskusijama, radionicama i predavanjima koja su dio ovog događaja. Ovdje ćete naći mnoge stručnjake i lidere iz različitih oblasti koji su spremni da podijele svoje znanje i iskustvo", rekao je direktor Centra Skenderija Damir Petrinić.

Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo generalni je pokrovitelj sajma, a osim pokroviteljstva, drugi put je i izlagač na sajmu.

"Na 500 kvadrata opremili smo prostor Ministarstva privrede Kantona Sarajevo kao Oazu budućnosti gdje ćemo predstaviti Start-upe osnovane uz podršku Ministarstva i poljoprivredne proizvođače iz sistema podsticaja. Namjera nam je poslati poruku da i nakon poticaja pri osnivanju nastavljamo sa podrškom, jer nam je zaista cilj da prije svega opstanu i da uspješno posluju, tako da na njihov uspjeh gledamo kao na uspjeh svih nas", rekao je ministar privrede KS Zlatko Mijatović. 

Ministar je istakao da će ove godine posebna pažnja bit će posvećena zapošljavanju, deficitarnim zanimanjima, nedostatku radne snage i stvaranju uslova za dostupnost radne snage na tržištu rada, te je pozvao građane da posjete sajam.
 
Jedni od učesnika na IX. Sajmu bosanskohercegovačke privrede je i Udruženje Drvni klaster "Namještaj i drvo" Sarajevo koji će održati tradicionalnu međunarodnu  drvno-tehnološku konferenciju "Sarajevo Wood Days 5“, koja će se održati 2. i 3. novembra u 10:00 sati u Svečanom salonu Centra Skenderija.

"Koncept ovog događaja se sastoji od prezentacija, panel diskusija i B2B susreta između učesnika i gostiju konferencije gdje ćemo također prikazati i najnovije dizajnirane modele naših članova na zajedničkom štandu drvnog klastera", naveo je Predsjednik  Udruženja drvnog klastera „Namještaj i drvo“ Dinko Mujkić.

Iz Inkubatora društvenih inovacija naveli su da će tema karijernog savjetovanja, zapošljavanja i poduzetništva biti jedan je od prioriteta i za Kanton i BiH kao i za mlade ljude.  

"Da bi se mogla kvalitetno i uspješno razviti, neophodna je direktna veza i saradnja sa biznis zajednicom i svim ključnim akterima, kao i programima koji uvezuju poslodavce, obrazovni sektor i mlade na tržištu rada. Ovaj konsultativni sastanak sa biznis zajednicom dio je procesa pripreme nove Strategije za mlade Kantona Sarajevo 2024-2028 koja bi trebala biti usvojena do kraja godine i koja predstavlja novi multisektorski pristup brige za mlade", kazao je Jan Kulenović iz Inkubatora društvenih inovacija „Munja“. 

Navedeni sastanak sa bizis zajednicom održat će se 2. novembra od 14:30 do 16:00 sati u Svečanoj sali Centra Skenderija, dok će Panel na temu: "Mladi na tržištu rada - Izazovi i trendovi?" biti održan 3. novembra u 11 sati.

Na sajmu će se predstaviti i JU „Centar za napredne tehnologije u Sarajevu“ (CNT) s vizijom zadržavanja mladih kadrova u zemlji. Projekti CNT-a su realizirani u partnerstvima sa domaćim istraživačima, inženjerima, naučnim institucijama i kompanijama. Posebno je važno što proizvodi i prototipovi koji nastaju kao rezultat bh. naučnika mogu naći svoju široku primjenu kako za civilnu upotrebu tako i u namjenskoj industriji. Jedan od ciljeva CNT-a je kompletan rad uskladiti sa svim relevantnim standardima, uključujući i NATO standarde, te postati mjesto certifikacije drugih institucija.

Kako je istakao direktor CNT-a Ensar Mulaosmanović, država mora mladima ponuditi alternativu koju traže izvan granica naše domovine. Upravo zato Centar za razvoj poduzetništva i poslovni inkubator jedan je od projekata CNT-a koji je posebno značajan u segmentu podrške mladima. Sve zajedno treba doprinijeti jačanju poslovnog ambijenta, otvaranju novih, konkuretnih radnih mjesta i zadržavanju mladih stručnjaka u našoj zemlji.

Ceremonija svečanog otvaranja IX. Sajma bosanskohercegovačke privrede je četvtak 2. novembra sa početkom u 11:00 sati. Radno vrijeme za posjetioce je od 10:00 – 19:00 sati, a ulaz će biti slobodan.

U sklopu Sajma, 3. novembra u Domu mladih održat će se koncert grupe Legende, sa početkom u 20:00 sat. Ulaznice se mogu kupiti na biletarnici Centra Skenderija po cijeni od 15 KM.