Reakcija ministra Delića na propuštenu priliku EXPO 2020: Kome je interes uništavanje bh. privrede

Bosnian

Bosna i Hercegovina je zemlja koja ima stručne, inovativne, moderrne, reprezentativne pojedince i kompanije koji su sposobni da svojim znanjem, iskustvom i radom doprinijesu razvoju naše privrede i države. Pretrpjeli smo ogromna ratna razaranja, uništenja i ratnu pljačku naših fabrika, potom smo preživjeli i globalnu ekonomsku recesiju iz 2008. godine. Pandemija Covid-19 donijela je sa sobom nove izazove kojima se još ne nazire kraj, obzirom da prema prognozama određenih stručnjaka ulazimo u četvrti val. Nismo sigurni kako će se to odraziti na našu cjelokupnu privredu i zato bi bilo za očekivati da ćemo svaku priliku koja nam se nudi iskoristiti, ne samo zbog naših privrednika, nego i svih građana naše zemlje, jer jaka privreda generira bolji životni standard i bolje sutra za sve nas.

Mi smo prije nekoliko mjeseci propustili priliku da oporavimo naš turistički sektor jer Vijeće ministara Bosne i Hercegovine nije smatralo za shodno da usvoji odluku kojom će se olakašati vizni režim za turiste iz Ujedinjenog kraljevstva Velike Britanije, Irske i Saudijske Arabije. I kad smo pomislili da nas Vijeće ministara ne može više iznenaditi nebrigom za našu privredu i poduzetnike, a samim tim i kompletnu državu Bosnu i Hercegovinu, ispostavi se da smo pogriješili. Vijeće ministara je čak četiri puta odbilo dati odobrenje za odlazak privrednika na EXPO 2020, prestižni sajam poduzetništva i sada kad smo konačno zakasnili s prijavom, sasvim su očekivani bijes i nezadovoljstvo naših privrednika, posebno kad se uzme u obzir da je čitav paket vrijedan 1,5 miliona KM bio obezbijeđen od domaćina ovog sajma i to potpuno besplatno za naše privrednike.

To šta sve paket sadržava strašno je čitati sada kad znamo da to nećemo dobiti. Posebno mi teško pada ova informacija jer svakodnevno slušam o probemima s kojima se susreću naši privrednici i koliko njima znače ovakva predstvljanja na međunarodnim sajmovima na koja potroše desetine hiljada maraka za nekoliko dana izlaganja svojih proizvoda. Činjenica da jedno iznajmljivanje 30-ak kvadrata sajamskog prostora košta nekoliko desetina eura, transport unutar sajamskih hala po hiljadu eura i više, troškovi odlaska i boravka po nekoliko hiljada; dakle sve to naši privrednici plate sebi da bi izaši ili poboljšali svo rejting na međunarodnom tržištu, a samim tim i rejting naše države. S druge strane sve to i još mnogo više od toga dobijemo besplatno i zbog odluka onih kojima očigledno jaka i razvijena Bosna i Hercegovina nije u interesu, mi prosto propustimo. Bojim se da ćemo, ako ovako nastavimo, uskoro izgubiti sve ozbiljne partnere na međunarodnom tržištu.