Reakcija Ministarstva privrede: Moramo sistemski riješiti probleme narušene sigurnosti u Kantonu Sarajevo

Bosnian

Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo već izvjesno vrijeme inicira aktivnosti koje će unaprijediti javno – veterinarsko zdravlje na području Kantona Sarajevo. S tim u vezi, potpisani su sporazumi s Veterinarskim fakultetom Univerziteta u Sarajevu, kao i Veterinarskom stanicom Novi Grad Sarajevo kako bi se prevenirali incidenti slični onom nedavnom kada su dva vlasnička psa napala građanku Sarajeva

. „Mi već izvjestan period imamo ovaj problem kojim se, kako sam to često isticao u svojim obraćanjima javnosti, mi bavimo samo kad on uđe u svoju eskalaciju, nažalost.Već smo ranije preduzeli određene korake kako bi prevenirali ovakve incidente, ali nažalost to još uvijek nije dovoljno da se izbjegnu ovi incidenti, ali svakako ćemo ustrajati u našim nastojanjima da se ovaj problem sistemski riješi“, izjavio je ministar privrede Adnan Delić.

Ministarstvo privrede KS je na ovaj incident reagiralo i odmah uputilo hitni dopis Kantonalnoj upravi za inspekcijske poslove u kojem se zahtijevaju pojačane aktivnosti inspektora ove uprave s ciljem zaštite građana i građanki Kantona Sarajevo, posebno djece.

Obzirom da, osim pasa u vlasništvu, veliku prijetnju za sigurnost građana predstavljaju i psi lutalice, ministar privrede Adnan Delić je već inicirao radne sastanke sa predstavnicima svih instanci nadležnih za praćenje i brigu o ovim psima. Kako ističu iz resornog ministarstva, ovim sastancima prisustvovat će predstavnici udruženja za zaštitu životinja koja djeluju na području Kantona, Kantonalne veterinarske i Veterinarske stanice Novi Grad, Javnog preduzeća „Rad“, te Odjeljenja za poljoprivredu, šumarstvo i veterinarstvo pri Ministarstvu, na kojima će se, između ostalog, aktualizirati i rješavanje problema pasa lutalica na području Kantona Sarajevo.