Razgovori o jačanju saradnje: Ministri Osmanović i Delić sastali se s Alshamsi, ambasadoricom UAE

Bosnian

V.d ministra unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo Omer Osmanović i ministar privrede KS Adnan Delić sastali su se danas s ambasadoricom Ujedinjenih Arapskih Emirata Nabilom Alshamsi.

Ambasadorica Alshamsi doputovala je iz Crne Gore u Sarajevo kako bi se susrela s predstavnicima različitih nivoa vlasti u potrazi, kako je sama kazala, za sagovornikom koji će političko - ekonomske odnose između naše dvije zemlje pokrenuti s tačke mirovanja.

“Ja sam na Balkanu tri godine. Ne sastajem se s predstavnicima političkih partija jer nemam političku agendu. Moja agenda je ekonomska i ona podrazumijeva dobru volju i pokretanje stvari i s jedne i s druge strane. Tražimo prave ljude za razgovore o svemu onome što može biti spona za naše dvije zemlje”, kazala je tokom današnjeg sastanka ambasadorica Alshamsi.

Ministri Osmanović i Delić podržali su ambasadoricu u njenim stavovima, te istakli opredjeljenje Vlade Kantona Sarajevo da radi u interesu napretka i razvoja, mimo svih političkih interesa.

“U Vladi Kantona Sarajevo imate sagovornika i mi ćemo učiniti sve što možemo da komunikacija između nas bude pokretačka snaga za jačanje društveno - ekonomskih odnosa između nas i Emirata”, istakao je zajednički stav Vlade ministar Osmanović.

Tokom sastanka, razgovaralo se o mogućnostima otvaranja bolje saradnje između institucija, prije svega povezivanje Vlade KS sa institucijama vlasti u Emiratima s ciljem otvorenije komunikacije u oblasti investicija, ali i svih drugih segmenata društva.

Ministri Osmanović i Delić zahvalili su ambasadorici i na trudu koji je uložila u pregovorima sa organizatorima svjetske izložbe Expo 2020 Dubai.

“Zahvalni smo što ste pregovarali sa organizatorima u naše ime i vjerujemo da je i to bilo veoma značajno da organizatori shvate koliko je nama bilo važno da BiH bude na mapi svijeta Expo 2020. To nam je donijelo nove prilike i nove veze s investitorima koji su već započeli nekoliko investicionih procesa u našem kantonu i našoj zemlji”, istakao je ministar Delić.

Ambasadorica je pohvalila napore Vlade Kantona Sarajevo i istakla da je bila svjesna koliko je to značajno za BiH i da je smatrala svojom obavezom da olakša Vladi KS preuzimanje organizacije učešća BiH na ovoj prestižnoj izložbi.

“Tražili ste priliku, dobili je i uspjeli ste i ja vam na tome čestitam. To je bio pravi početak”, kazala je ambasadorica.

Tokom sastanka dogovoreni su daljnji koraci koji će saradnju u oblasti ekonomije jačati i unapređivati.