Ministarstvo privrede sufinansira troškove prelaska čuvara u „Sarajevo – šume“

Bosnian

Ministar privrede Kantona Sarajevo Adnan Delić i Samir Omerović, direktor KJP „Sarajevo – šume“, potpisali su Sporazum o dodjeli sredstava za sufinansiranje troškova po Sporazumu o prelasku čuvara iz Ministarstva privrede u ovo kantonalno preduzeće.

Kako je kazao ministar Delić, ovim sporazumom reguliraju se obaveze prema čuvarima šuma za period od prelaska čuvara u kantonalno preduzeće, odnosno 18. augusta 2022. godine do kraja ove godine, zaključno s 31. decembrom. Za ovu namjenu Ministarstvo je izdvojilo pola miliona KM.

„Nakon stupanja na snagu Zakona o šumama KS, čuvarska služba zvanično je prešla iz nadležnosti Uprave za šumarstvo u nadležnost preduzeća "Sarajevo – šume".  Preduzeće je potpisalo ugovore o radu s 35 čuvara šume od ukupno njih 37, s obzirom da je jedan čuvar u međuvremenu penzionisan, a  jedan od njih je pod suspenzijom, zbog potvrđene optužbe za ilegalne aktivnosti u šumarstvu“, istakao je ministar Delić.

Podsjećamo, taj čuvar šume je među 15 osoba protiv kojih je Kantonalni sud u Sarajevu potvrdio optužnicu Tužilaštva KS u slučaju krivičnih djela u vezi sa šumskom krađom, nedozvoljenom trgovinom i primanjem dara.