Ministarstvo privrede KS podržava projekt profesionalne orijentacije maturanata-osnovaca kroz promociju zanata

Bosnian

Obrtnička komora Kantona Sarajevo već 10 godina u kontinuitetu provodi projekt promocije starih, tradicionalnih zanata u osnovnim školama Kantona Sarajevo. Od 2012. godine do danas ukupno je realizovano 170 radionica, s tim ciljem.

Projekt je namijenjen učenicima devetih razreda osnovne škole, a ove godine pokrovitelj projekta je Ministarstvo privrede KS.

Ministar privrede Adnan Delić je iskazao čvrsto opredjeljenje i nastojanje da se tradicionalni zanati zaštite od nestajanja.

„Stari zanati preteče su mnogih današnjih industrija i predstavljaju vrijednost koju moramo zaštititi kao dio naše historijske baštine. Osim toga, to su i deficitarna zanimanja koja se ne mogu nadoknaditi industrijom, ali nažalost godinama unazad su zanati općenito izgubili na značaju i potrebno ih je ponovo popularizirati i vratiti u fokus mladima. Mi ulažemo značajna sredstva i napore da populariziramo i promoviramo zanate i na taj način sačuvamo ih od zaborava“, izjavio je ministar Delić, nakon potpisivanja Ugovora za sufinansiranje projekta profesionalne orijentacije i informisanja, kroz promociju zanata namijenjenih učenicima devetih razreda osnovnih škola, s predsjednikom Obrtničke komore KS Naserom Idrizagićem.

Predsjednik Idrizagić je istakao da je ovaj projekt kroz 10 godina generirao porast interesa učenika za zanatska zanimanja, ali da postoji barijera koju roditelji imaju prema zanatima koji, uprkos interesu djeteta za zanatskim zanimanjem, biraju da dijete pohađa fakultet vjerujući da će im to donijeti bolju budućnost. To ne mora značiti, kako je naveo Idrizagić, “jer svako od nas ima svoje mjesto pod nebom i dobar zanatlija danas je zlata vrijedan”.

„Mi već 10 godina promoviramo potrebu upisivanja u zanatske škole učenicima završnih razreda. Posla ima i ono što mi pokušavamo je ostvariti vezu s učenicima, roditeljima i školama, te talentirane učenike usmjeriti u zanatske škole. Također, kroz stručno vodstvo u saradnji s Obrtničkom komorom, nastojimo im omogućiti iskustvo, tako da kroz određeno vrijeme i sami mogu otvoriti svoje radnje i postati kako mi to kažemo svoj gazda“, naveo je Idrizagić.

Projekt se realizuje tokom narednih pet mjeseci u osnovnim školama na cijelom području Kantona Sarajevo.

Prema riječima predsjednika Idrizagića, u posljednjih pet godina interes za stare zanate povećao se za deset posto među mladima, što nije mnogo, ali je dobar pokazatelj u odnosu na godine ranije.

Idrizagić je istakao i sve brže rastući trend prekvalifikacije za dopunsko zanimanje u oblasti starih zanata, što također ohrabruje i vraća nadu u očuvanje ovih zanata.