Ministar Vranić: "Žao mi je što sam izazvao burnu reakciju novinara"

Bosnian

Povodom izjave ministra zdravstva Kantona Sarajevo, prof.dr. Harisa Vranića „o tome da novinari nisu na listi prioriteta“, pojašnjavajući je, on je danas kazao:

„Žao mi je što je moja izjava o tome da novinari nisu na listi prioriteta za vakcinisanje izazavala burne reakcije i očiti nesporazum.

Ni Vlada Kantona Sarajevo, ni Ministarstvo zdravstva, niti ja, kao ministar, nemamo utjecaj na to ko će biti prioritet u procesu imunizacije. O tome svjedoči i naš zahtjev prema Federalnom zavodu za javno zdravstvo da na listu prioriteta dodaju transplantirane osobe, ali odgovor je bio da se strogo moramo pridržavati njihovog plana vakcinacije.

Bitno je reći da su Smjernice za prioritete imunizacije određene na nivou Svjetske zdravstvene organizacije, a da u Bosni i Hercegovini prioritete za vakcinacije određuju entitetski nivoi.

Vlada Federacije BiH je početkom godine donijela Pravilnik prema kojem su zdravstveni djelatnici i drugo zdravstveno osoblje prva prioritetna skupina, te starije osobe i osobe koje rade u ustanovama za brigu o starijim osobama, potom osobe s hroničnim bolestima, pa osobe koje su zaposlene u javnim službama od značaja (policija, obrazovanje...).

Da su Vijeće ministara BiH i Vlada FBiH uradili svoj dio posla mi bismo do sada već vakcinisali sve prioritetne skupine, ali i novinare i sve ostale osobe koje su svojim poslom svakodnevno izložene riziku od zaraze.

Nisim bio, niti ću ikad biti slatkorječivi političar koji neće uraditi ništa u cilju nabavke vakcina, ali će bez imalo stida i grižnje savjesti medijskim radnicima javno obećati da će ih dodati na listu prioriteta, kako bi im se dodvorio.“