Ministar Mijatović: Uspješno provođenje infrastrukturnog uređenja industrijskih zona i vodotoka u Ilijašu

Bosnian

Ministar privrede Kantona Sarajevo Zlatko Mijatović danas je boravio u posjeti Općini Ilijaš. S općinskim načelnikom, Akifom Fazlićem i šefovima klubova obišao je radove na projektima koje Ministarstvo privrede KS sufinansira na području ove općine.

Ministarstvo privrede KS je, zajedno s Općinom Ilijaš, još prošle godine započelo s trajnom regulacijom potoka Gnionica, s ciljem uređenja šireg lokaliteta od ušća u rijeku Bosnu do gradskog stadiona u Ilijašu. Ovim uređenjem potoka Gnionica shodno trasi, prema usvojenom regulacionom planu, omogućiti će se i odvodnja oborinskih-atmosferskih voda, te izgradnja atletske staze u okviru gradskog stadiona. 

Krajem prošle godine završena je prva faza projekta, kojom je obuhvaćena dionica od ušća potoka Gnionica u rijeku Bosnu i uzvodno pored Gradskog stadiona u dužini cca 300 metara. Vrijednost prve faze je 497.583,45 KM od čega je Ministarstvo privrede KS sufinasiralo iznos od 345.000 KM, a za nastavak radova odnosno za drugu fazu u 2023. godini obezbijeđena su finasijska sredstva u iznosu od 500.000 KM, pa je Ministarstvo do sada obezbijedilo ukupno 845.000 KM.

Godinama unazad u cilju zaštite od poplava Općina Ilijaš i Ministarstvo privrede KS svake godine po principu sufinansiranja realizuju projekte regulacije i čišćenja vodotoka iz druge kategorije koji su u nadležnosti Kantona Sarajevo. Ministarstvo privrede KS, zajedno sa Kantonalnom upravom civilne zaštite, ove godine sufinansira projekte hitnih intervencija na potocima u iznosu do 50.000 KM.

Osim obilaska radova na uređenju korita Gnionice, ministar je obišao i radove u Industrijskoj zoni u Ilijašu. Od 2016. godine pa do danas Ministarstvo privrede KS za Industrijsku zonu u Ilijašu je izdvojilo sredstva u ukupnom iznosu od oko 3,5 miliona KM, od toga je ove godine osigurano 775.000 KM. Ove godine se radi na rekostrukciji i izgradnji puteva, te izgradnji gasovoda u industrijskim zonama Luka i Žljezara u Ilijašu.

Ministar Mijatović je izrazio zadovoljstvo stanjem na terenu i pozvao načelnika Fazlića da u narednom periodu pripreme i dostave projekte koje namjeravaju realizovati u narednoj godini, kako bi se stvorili uslovi da se sporazumi potpišu i da se što prije počne s realizacijom planiranih projekata, a sve u cilju stvaranja povoljnijih uslova kako za život tako i za poslovanje u Kantonu Sarajevo.