Ministar Mijatović u Općini Hadžići: Potpisani sporazumi o sufinansiranju projekata infrastrukturnog uređenja u vrijednosti od 300.000 KM

Bosnian

Ministar privrede Kantona Sarajevo Zlatko Mijatović posjetio je danas Općinu Hadžići, te se, tom prilikom, sastao s načelnikom Hamdom Ejubovićem. Na sastanku su potpisani sporazumi o sufinansiranju projekata infrastrukturnog uređenja u vrijednosti od 300.000 KM.

U razgovoru s načelnikom ministar je istakao da su rješavanje imovinsko-pravnih odnosa, ishodovanje potrebnih dozvola za infrastrukturno uređenje i razvijanje lokacija za poslovne zone, kao i samih poslovnih zona najznačajnije prepreke na koje nailaze investitori koji žele ulagati na području Kantona Sarajevo.

„Ministarstvo privrede i Kanton Sarajevo to prepoznaju kao prepreku investitorima za ulaganje u poslovne zone i u skladu s time nastoje djelovati kontinuiranim sufinansiranjem projekata infrastrukturnog uređenja, te projekata rješavanja imovinsko-pravnih odnosa koje općine realizuju u poslovnim zonama, a sve u cilju poboljšanja poslovnog ambijenta i otvaranja mogućnosti za nova ulaganja i otvaranja novih radnih mjesta u Kantonu Sarajevo“, kazao je, ovom prilikom, ministar Mijatović.

Načelnik je izrazio zadovoljstvo dosadašnjom saradnjom Ministarstva privrede i Općine Hadžići.

Ministar Mijatović je pozvao načelnika Ejubovića da takvu praksu nastave i u budućnosti, te naglasio da Ministarstvo privrede prepoznaje potencijal ove općine za razvoj industrije, zbog čega će nastaviti biti njen partner u razvoju.

Dodao je i da su planirana finansijska ulaganja Kantona Sarajevo u projekte koji se odnose na dodatno uređenje poslovnih zona u Kantonu Sarajevo u 2023. godini, a koja iznose 4.345.000 KM.

"Blagovremenim usvajanjem Programa koji se odnose na ova finansijska sredstva stvorene su bazne pretpostavke da se ona i realizuju u spomenutom iznosu", potcrtao je ministar Mijatović.

Jedan od projekata je instalacija ulične rasvjete u poslovnoj zoni, a njena specifičnost je to što će u periodu kada je smanjen promet osvjetljenje biti smanjeno na 30%.

Nakon sastanaka ministar Mijatović je u pratnji načelnika obišao industrijske zone u kojima će se implementirati planirani projekti infrastrukturnog uređenja.