Ministar Mijatović na poslovnoj konferenciji govorio o ciljevima: Milionskim poticajima do rasta privrede i broja zaposlenih

Bosnian

Ministar privrede Kantona Sarajevo Zlatko Mijatović učestvovao je na poslovnoj konferenciji ''Brzorastuće kompanije – kako skalirati biznis?'' u organizaciji Poslovnih novina, te LRC Group.

Pozdravljajući privrednike, ministar je naveo da kompanije koje imaju brzi rast zauzimaju vrlo važno mjesto u privrednim sistemima, te je za očekivati nastavak značajne uloge i u budućnosti.

“Brzorastuća preduzeća značajan su faktor u inovacijama i tehnološkom napretku, te imaju odraz na rast privrednih aktivnosti, stvaranje novih radnih mjesta i cjelokupan društveni napredak. Stoga je i današnja dodjela priznanja brzorastućim kompanijama od izuzetne važnosti”, naveo je ministar Mijatović.

Ovom prilikom, nabrojao je i ciljeve i prioritete Programa razvoja male privrede za 2023. godinu, a to su stabilizacija poslovanja subjekata male privrede, povećanje broja subjekata male privrede, kao i broja zaposlenih u Kantonu Sarajevo. S tim u vezi, naveo je podatak da je u 2023. godini za poticaj izdvojeno 8,8 miliona KM, te da je utvrđeno nekoliko prioriteta zajedno s mjerama i programima koji će doprinijeti njihovoj realizaciji u 2023. godini.

“Ministarstvo privrede KS će nastaviti podržavati razvoj poduzetništva konkretnim mjerama kreditiranja subjekata male privrede pod povoljnijim uslovima, razvojem poduzetničkog okruženja, osiguranjem novih obrtnih sredstava, te unapređenjem poslovanja i novim ulaganjima, kroz poticaj za tehnološku modernizaciju, primjenu standarda kvalitete i digitalizaciju poslovanja”, poručio je ministar Mijatović na ovom skupu.

Naglasio je važnost otvaranja Centra za poduzetništvo, koji će biti generator razvoja male privrede, te aktiviranja poslovne zone Doglodi.