Ministar Mijatović: Halal industrija u ekspanziji, Kanton Sarajevo uvećava poticaje 

Bosnian

Otvarajući danas treće izdanje sajma halal proizvoda „Sarajevo Halal Fair“, ministar privrede Kantona Sarajevo Zlatko Mijatović naglasio je značaj koji halal industrija ima u našoj državi i na globalnom nivou.

Obraćajući se prisutnima na događaju koji okuplja domaće, ali i multinacionalne kompanije, ministar Mijatović je istakao da je to jedna od najbrže rastućih industrija na svijetu, kao i da je u privrednim kretanjima i na tržištu zabilježen rast potražnje certificiranih halal proizvoda. Naveo je i da je značajno razvijena globalna svijest o zdravstvenim prednostima ovakve kulture ishrane, dok se paralelno razvija i halal turizam na globalnom, ali i regionalnom nivou.

Uzimajući u obzir ove, ali i druge bitne podatke, kao i na osnovu relevantnih stručnih analiza, Ministarstvo privrede KS je u prethodnim godinama poduzimalo konkretne aktivnosti i mjere za poticanje razvoja ove industrije u Kantonu Sarajevo i za unapređenje konkurentnosti mikro, malih i srednjih preduzentika koji se bave ovom industrijom. Na osnovu Zakona o poticaju razvoja male privrede, u periodu od 2016. do 2022. godine poticaji su se odnosili na subjekte male privrede za jačanje konkurentnosti po osnovu uvođenja sistema međunarodnih standarda kvalitete, kao što su ISO, HACCP, HALAL...

Ministar je objasnio da je ovakva vrsta poticaja planirana i u 2023. godini, te da će se uzeti u obzir i podaci o zainteresiranosti za ove vrste programa u prethodnoj godini. Na osnovu toga će se u ovoj godini planirati veći iznos finansijskih sredstava za njihovo provođenje. Konkretno, radi se o programima „Refundiranje troškova tehnološke modernizacije, uvođenja/obnavljanja standarda kvaliteta i digitalizacije poslovanja“ i „Poticaj za nova ulaganja u tehnološku modernizaciju i primjenu standarda kvaliteta“.

„Prioritetni cilj je jačanje konkuretnosti naših preduzetnika, postizanja ekonomskog rasta i razvoja, kao i kreiranja novih radnih mjesta uz poticanje investicija u našu državu i olakšavanje poslovne saradnje u oblasti halal industrije, koja je u velikoj ekspanziji“, zaključio je ministar Mijatović.