Ministar Delić: Stigla i konačna potvrda o izvršenim svim obavezama BiH prema organizatoru Expo 2020 Dubai

Bosnian

Ministarstvu privrede Kantona Sarajevo stigla je i konačna potvrda, odnosno certifikat od organizatora Expo 2020 Dubai o razduženju BiH, čime je konačno sveden račun za učešće Bosne i Hercegovine na ovoj najvećoj, po svemu jedinstvenoj, svjetskoj izložbi nacija i inovacija.

„Ovo je za nas bio vrlo zahtjevan i jedan od najvećih međunarodnih projekata koji je Vlada Kantona uspješno realizovala izvan granica države. Zadovoljni smo realizacijom i naravno svjesni smo da uvijek može bolje, ali uz vrijeme koje smo imali i sredstva kojima smo raspolagali, sigurno je da smo napravili najbolje što smo mogli u datim okolnostima“, kazao je ministar privrede KS Adnan Delić koji je u okviru organizacije Expo 2020 bio i predsjednik Organizacionog odbora Expo 2020 Bosne i Hercegovine.

Ministar je podsjetio da je ovo bio projekt koji je država Bosna i Hercegovina prihvatila još 2017. godine i da su Ujedinjeni Arapski Emirati, kao organizator, cijeneći situaciju u kojoj se BiH nalazi i zahvaljujući prijateljskim odnosima dviju zemalja već ranije našoj zemlji ponudili paket podrške. To je podrazumijevalo besplatno korištenje prostora, odnosno paviljona i niz drugih pogodnosti, a BiH je trebala uložiti minimalni iznos za opremanje paviljona i prateću organizaciju. Bosna i Hercegovina prihvatila je ovaj aranžman i 12. decembra 2017. godine, kada je Vijeće ministara zvaničnim zaključkom prihvatilo poziv za učešće na ovoj manifestaciji. Ipak, u zadnjem trenutku 2021. godine trenutni saziv Vijeća ministara predomislio se i odbio nastaviti s pripremama za učešće Bosne i Hercegovine na Expo 2020.

„U trenutku kad se očekivala odluka Vijeća ministara i nakon njene objave i privrednici i mediji kritikovali su vlast što radi protiv privrede i onemogućava BiH i privrednicima da budu dijelom ove velike manifestacije. Ne želeći propustiti ovakvu priliku za promociju BiH, mi smo odlučili preuzeti plaćanje i organizaciju učešća i sve ostalo je već ispričano. Doista, smatram da je ovo bila najveća postratna promocija BiH i s ove vremenske distance, uprkos svim pritiscima i izazovima s kojima smo se susreli, opet bih bez razmišljanja ušao u ovakav projekt. Biti tamo gdje su 192 nacije svijeta, sa svojom zastavom i svojim kulturno – historijskim nasljeđem je neprocjenjivo i jedino što žalim je što nismo imali više vremena za pripremu i organizaciju“, istakao je ministar.

Iz Ministarstva naglašavaju i da je svaki nastali trošak u okviru organizacije nastao na osnovu pravila i propozicija o učešću i predstavljanju svake zemlje učesnice, a koje su definisane shodno kriterijima organizatora.

Podsjećaju i da je tokom trajanja Expo 2020 Dubai organiziran niz susreta predstavnika iz BiH i UAE na kojima se ponajviše razgovaralo o uspostavljanju boljih i kvalitetnijih diplomatskih odnosa između dvije zemlje, a što je na koncu ubrzalo odluku Vlade Emirata da svoje konzularno predstavništvo otvori u glavnom gradu Bosne i Hercegovine.

„Osim toga, mnogi su po prvi put na Expo 2020 čuli za BiH kao nezavisnu državu na Balkanu, mnogi investitori imali su priliku vidjeti prednosti koje imamo u odnosu na druge, tradicionalno poznate investitorske destinacije. Neki od njih su već ranije bili prisutni u BiH i s njima smo učvrstili veze, a imamo i novih projekata koji su u određenim fazama pregovora za početak investicionih ulaganja“, zaključio je ministar.

Napomenuo je i da su se, tokom pregovora između Vlade  KS i organizatora, ambasadorica UAE u Crnoj Gori Nabila Al Shamsi i drugi prijatelji BiH koji poznaju političku situaciju u zemlji založili svojim integritetom da organizator prihvati kao predstavnika kantonalnu vladu. samo kako bi BiH bila dijelom ove priče.

Na kraju, BiH je imala svoje predstavljanje na Expo 2020 Dubai, a izvještaj o realizaciji ovog projekta je spreman i iskomuniciran s Expo 2020 LLC Dubai predstavnicima. Shodno procedurama, moralo se sačekati na konačnu potvrdu o svim završenim obavezama prema organizatoru, a s obzirom na to da je i to završeno, kompletan izvještaj će uskoro biti dostupan na nekoj od zvaničnih digitalnih platformi Ministarstva privrede KS.