Ministar Delić potpisao ugovore s IT kompanijama: Omogućeno otvaranje 32 nova radna mjesta

Bosnian

Ministar privrede Kantona Sarajevo Adnan Delić potpisao je danas ugovore sa šest kompanija iz oblasti IT industrije kojima su regulirani prava i obaveze između Ministarstva privrede KS i korisnika sredstava na koja su ostvarili pravo po osnovu Programa “Poticaj za unapređenje IT preduzetništva u svrhu zapošljavanja”.

Ovaj program, kako je istakao ministar Delić, podrazumijeva da će kompanije koje su prošle javni poziv u narednom periodu, kroz implemetaciju prijavljenih projekata raditi na edukaciji i zapošljavanju novih kadrova

. „Kroz ovaj program šest kompanija s kojima smo danas potpisali ugovore otvorit će 32 nova radna mjesta, kao i provesti neophoodnu edukaciju kadrova za ta radna mjesta. Za ovu svrhu Ministarstvo privrede isplatilo je kompanijama nešto više od 300.000 KM“, kazao je ministar Delić.

Istakao je i da je trenutno raspisan dodatni javni poziv za ovaj i još dva programa iz Programa razvoja male privrede.

„Nismo bili zadovoljni prolaskom poslovnih subjekata na javnim pozivima iz Programa razvoja male privrede, posebno iz oblasti IT industrije i zato smo raspisali dodatni javni poziv, kako bi se svi oni koji nisu prošli prvi put ponovo prijavili. Naravno, nadamo se da će se prijaviti i kompanije koje su propustile priliku da se prvi put prijave i ostvare pravo na ova poticajna sredstva“, pojasnio je ministar.

Kompanije koje su ostvarile pravo na poticaj u narednom periodu radit će na obuci i zapošljavanju novih kadrova. Tako će Authority Partners d.o.o. Sarajevo educirati i zaposliti sedam novih radnika, dok će Ice-Net d.o.o. Sarajevo, AtlantBH d.o.o. Sarajevo, „KLIKA” d.o.o. Sarajevo, PROPS d.o.o. Sarajevo i ZSD "Tech 387" educirati i zaposliti po pet novih radnika.

Amina Karić, direktorica Authority Partnersa istakla je da je raduje što su Ministarstvo privrede i Vlada KS prepoznali rad i zalaganje IT kompanija koje već godinama rade na projektima edukacije i zapošljavanja mladih IT inženjera. “Mi od 2014. godine radimo na projektima educiranja, jer nam trebaju kadrovi. Kroz naše edukacije prošlo je više od 400 stotine ljudi koji sada imaju uspješne karijere, neki u našoj kompaniji, a neki u drugim kompanijama i u zemlji i u inostranstvu”, kazala je Karić.

Njeno mišljenje dijele i predstavnici drugih kompanija koji su također istakli da je ovo priznanje i prepoznavanje rada od instititucija vjetar u leđa, te poticaj da se s ovim projektima nastavi i u budućnosti.