Ministar Delić: Nastavljamo s implementacijom 21 miliona KM pomoći privredi, objavljen drugi Javni poziv za finansiranje mjesečnih plaća

Bosnian

Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo objavilo je danas, shodno Zakonu o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica i uštedama u Kantonu Sarajevo izazvanih koronavirusom, drugi Javni poziv za realizaciju i implementaciju sredstava.

Radi se o Javnom pozivu za odobravanje finansiranja cijele ili dijela minimalne mjesečne neto plaće u FBiH za juli, august i septembar 2021. godine.

"Obećali smo privrednicima da ćemo po osiguranju sredstava raspisati novi javni poziv za finansiranje mjesečnih plaća, a danas to obećanje ispunjavamo. Izabrali smo ova tri mjeseca s ciljem očuvanja poslovne aktivnosti i zadržavanja radnih mjesta, jer cijenimo da je tokom proljeća bilo otpuštanja radnika, zbog sveukupne situacije nastale zbog posljedica pandemije, te da je tokom ljetne sezone došlo do popravljanja situacije i vraćanja radnika na radna mjesta. Obzirom da smo ušli u zimski period kad je povećana mogućnost ponovnih otpuštanja, smatramo da je bitno uzeti u obzir mjesece juli, august i septembar za finasiranje cijele ili dijela mjesečne plaće, kako bi se spriječila nova eventualna otpuštanja radnika usljed smanjenja poslovnih aktivnosti u zimskom periodu“, kazao je ministar privrede Kantona Sarajevo Adnan Delić, podsjećajući da na ovaj način Ministarstvo nastavlja s implementacijom 21 miliona KM pomoći privredi.

Podsjetio je i da je Kanton Sarajevo jedini u Federaciji koji je sistemski pristupio rješavanju problema u privredi nastalih zbog pandemije.

"Prvi smo počeli s implementacijom pomoći i podrške poslovnim subjektima, u rekordnom vremenu obajvili smo rezultate prvih javnih poziva na koje se prijavilo 6.120 poslovnih subjekata, te odmah po završetku procedure uplatili sredstva na račune subjekata koji su ostvarili pravo na finansiranje po javnim pozivima“, istakao je ministar Delić i dodao da će i ovaj javni poziv pratiti trend prethodnih javnih poziva, odnosno da će svi poslovni subjekti koji ispunjavaju uvjete iskoristiti svoje pravo i prijaviti se za finansiranje plaća za pripadajuće mjesece.

Ministar Delić pozvao je poslovne subjekte da prilikom prijave na Javni poziv obrate pažnju na rokove, način prijave, uvjete Javnog poziva, tehničku ispravnost prijave i tražene dokumentacije.

"Na prethodnim javnim pozivima mnoge prijave su odbijene zbog formalno – pravnih nedostataka koji su eliminatorni uvjeti za prijavu na Javni poziv“, podsjetio je ministar.

Javni poziv s pripadajućim prijavnim obrascem koji poslovni subjekti trebaju ispuniti i uz njega dostaviti traženu dokumentaciju dostupan je na stranici Ministarstva privrede na linku:J A V N I P O Z I V za finansiranje cijele ili dijela minimalne mjesečne neto plaće (u FBiH) za mjesec juli, august i septembar 2021. godine | Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo (ks.gov.ba)

Naglašavamo, Javni poziv otvoren je 12 dana od dana objave na stranici Ministarstva privrede Kantona Sarajevo.