Ministar Delić na Igmanu otvorio jesenju sezonu masovnog pošumljavanja, akciju „Zasadi za život“ provodi Ministarstvo privrede KS

Bosnian

Ministar privrede Kantona Sarajevo Adnan Delić danas je na Igmanu ozvaničio nastavak akcije masovnog pošumljavanja na širem području Kantona Sarajevo.

Sa uposlenicima Sarajevo – šuma i lovačkim udruženjima službeno je započeo akciju, jer će oni tokom čitave sezone biti njeni primarni nosioci, dok je istovremeno otvoren poziv svim građanima, udruženjima, organizacijama, kompanijama i svima koji budu željeli biti dijelom ove društveno – korisne aktivnosti.

„Akcija pošumljavanja jedan je od naših prioritetnih projekata jer živimo vrijeme globalnih klimatskih promjena koje su sasvim sigurno neizbježne, ali siguran sam da možemo i moramo dati svoj doprinos u njihovom usporavanju i ublažavanju efekata koje ostavljaju na naše životno okruženje. Jedan od način svakako je i pošumljavanje koje mora postati praksa i aktivost koja se organizuje svake godine“, izjavio je danas ministar Delić, nakon što je i sam učestvovao u sadnji prvih ovogodišnjih sadnica u organizaciji Ministarstva privrede i KJP „Sarajevo -šume“.

Kako je istaknuto ranije, Ministarstvo privrede obezbijedilo je oko 450 hiljada sadnica s obloženim korjenom, kako bi se sadnja mogla organizovati tokom cijele jesenje sezone.

„Obezbijedili smo dovoljno sadnica da posadimo i više u odnosu na planirano prošle jeseni. Radnici našeg kantonalnog preduzeća su na nekoliko lokacija već ranije uradili pripremne radove tako da bi sadnja trebala ići bržim tempom i s manje napora, a u skladu s neophodnim kvalitetom sadnje kako bi te sadnice opstale i narasle“, dodao je ministar Delić.

Najavio je i da će već sljedeće sedmice, odnosno 23. septembra, oko 350 učenika trećih razreda srednjih škola izaći sa svojim nastavnicima na Igman i dati svoj doprinos u jačanju i očuvanju biodiverziteta naših šuma.

Planirano je da tokom narednih mjesec dana oko 2,5 hiljade naših srednjoškolaca izađe na akciju pošumljavanja na nekoliko različitih lokacija u okolini Sarajeva.

Pošumljavanje će trajati tokom čitave jeseni, a prijave i sve informacije o pridruživanju akciji mogu se dobiti u preduzeću „Sarajevo – šume“ na e-mail:posumljavanje@sarajevo-sume.ba ili na telefon: 033/ 219 – 172.