Ministar Delić na današnjoj Loading konferenciji poručio: Gaming industrija, uz podršku institucija, ima potencijal da zadrži mlade u BiH

Bosnian

Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo partner je Drugog gaming festivala “Loading” koji se održao danas u Domu mladih u Skenderiji. Festival je okupio veliki broj mladih iz Bosne i Hercegovine i regije, a u okviru festivala održan je i FIFA turnir s vrijednim nagradna za prvoplasirane.

Ministar privrede KS Adnan Delić istakao je, ovom prilikom, da Ministarstvo u kontinuitetu prati sve aktivnosti i manifestacije koje će doprinijeti razvoju poslovnog ambijenta i rastu poslovne aktivnosti u Kantonu Sarajevo. Naglasio je i da Ministarstvo prepoznaje potencijale kreativne industrije i podrškom ovogodišnjem Loading festivalu omogućavajući mladima da se upoznaju i povezuju s poslovnom zajednicom. Dodao je i kako je opredjeljenost ovog ministarstva da osigura Kantonu Sarajevo da prati globalne tokove i uhvati korak s razvojem industrija digitalnog doba.

“Ministarstvo privede kao partner ovog festivala daje podršku prepoznavanju i popularizaciji gaming industrije, kao potencijala za nova radna mjesta, priliku mladima da hobi pretvore u biznis i ovu vrstu industrije razvijaju u našoj zemlji. Gaming industrija idealna je za zadržavanje mladih u BiH i mi ćemo dati sve od sebe da se gaming prepozna kao potencijal i postane konkurentna grana industrije u Kantonu Sarajevo”, kazao je ministar Delić.

Kazao je i kako gaming industrija u BiH još uvijek nije prepoznata kao ozbiljna industrija, ni kroz zakone koji bi omogućili poticaj razvoju ove jedne od najbrže rastućih grana kreativne industrije, niti se u poslovnoj zajednici smatra ozbiljnim zanimanjem, a što su neke od glavnih kočnica koje usporavaju razvoj ove industrije u našoj zemlji.

“S druge strane, gaming industrija u Europi i Americi, pa dijelom i u regiji, jedna je od najprofitabilnijih i najbrže rastućih industrija. Zanimljivo je da je u vrijeme pandemije dok su druge industrije imale ogromne padove, ova industrija je ostvarila zaradu od 98 milijardi dolara, a neka predviđanja govore da će u naredne tri godine zanimanje streamera online igara ići do milijardu, što je ogroman potencijal za otvaranje novih radnih mjesta”, zaključio je ministar Delić.

Današnjem otvaranje ovog festivala prisustvovovali su i premijer KS Edin Forto, te predsjednik Povjerenstva Turističke zajednice KS Kenan Magoda.

“Gaming industrija, kao i ostatak kreativne i kulturne industrije, nudi neprocjenjive mogućnosti. Mladi ljudi uživaju u sadržaju, radna mjesta naslonjena na industriju dobijaju šansu za popularizaciju i investiranje, Sarajevo postaje centar za fanove, pa ima koristi za turizam i sva radna mjesta vezana za njega. Ako bi razvili ovakav festival u gaming industriji i ako bi mladi dobili priliku upoznati svoje idole, poput našeg Imperatora iz Tuzle koji ima 1,5 miliona pratilaca, to može postati kao SFF, samo za drugu vrstu publike,” kazao je ovim povodom premijer Forto.

Gaming festival “Loading” održava se drugi put u Sarajevu, ali prvi put u ovom formatu i uz podršku jedne kantonalne institucije.