Ministar Delić i ambasador Alagić na Nacionalnom danu pošumljavanja u Turskoj zasadili drvo Bosne i Hercegovine

Bosnian

Ministar privrede Kantona Sarajevo Adnan Delić prisustvovao je danas Nacionalnom danu pošumljvanja u Republici Turskoj, gdje boravi na poziv Ministarstva poljoprivrede i šumarstva, odnosno Generalne direkcije šuma Turske. Tom prilikom, zajedno s ambasadorom BiH u Turskoj Adisom Alagićem zasadio je drvo Bosne i Hercegovine.

„Velika je stvar ovaj današnji događaj, ne samo za Tursku i njene građane, nego za cijelu planetu. Danas je zasađeno 252 miliona novih sadnica koje su prilika za „dah za budućnost“ čitavom čovječanstvu, jer šume su blagodat i prirodni resurs bitan za opstanak naše planete“, naveo je ministar Delić.

Kako je rekao, svi trebamo popularizirati značaj šuma i raditi na obogaćivanju šumskog ekosistema pošumljvanjem, kako to rade u Turskoj.

„Mi u Kantonu Sarajevo ove godine smo pokrenuli akciju masovnog pošumljvanja s težnjom da ona jednog dana preraste u nacionalno važan događaj i da svi zajedno radimo na očuvanju i obogaćivanju naših šuma, koje su prirodne šume i kao takve jedinstvene u Evropi“, istakao je ministar Delić.

Ovogodišnji Nacionalni dan pošumljavanja u Turskoj  treći je u nizu i predstavlja javni, diplomatski događaj kojem prisustvuju zvaničnici mnogih svjetskih zemalja. Ove godine na poziv ministra poljoprivrede i šumarstva Turske Bekira Pakdemirlija, osim ministra Delića iz naše zemlje prisustvuju i predstavnici Udruženja inženjera i tehničara šumarstva FBiH (UŠIT).

Akciju pošumljavanja otvorio je, kao i prethodnih godina, predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan, koji je podsjetio prisutne da je šuma dar od Boga i da taj dar treba čuvati i obnavljati. Prema Erdoganovim riječima, 252 miliona sadnica koje će biti zasađene su, simboličan broj, odnosno da za svakog od 84 miliona stanovnika Turske sade po tri nove sadnice drveta.