Ministar Delić: Beskamatna kreditna linija Ministarstva privrede za mala, mikro i srednja preduzeća otvorena i u UniCredit banci, podnošenje zahtjeva moguće i online

Bosnian

Drugoplasirana banka po javnom pozivu Ministarstva privrede Kantona Sarajevo za realizaciju programa pristupu povoljnijem kreditnom finansiranju, odnosno realizaciju kreditne linije sa subvencioniranom kamatnom stopom otvorena je i u Unicredit banci.

Ukupna vrijednost ove kreditne linije je 100 miliona KM, a privrednicima je u UniCredit banci dostupno 30 miliona konvertibilnih maraka. Kreditna linija otvorena je do 31. januara 2023. godine, osim u slučaju neiskorištenih sredstava.

„Ukoliko banka ne plasira cjelokupan iznos kreditnih sredstava do naznačenog roka, mi ćemo aneksirati ugovor s bankom i kreditna linija bit će operativna do potpunog utroška sredstava. Ipak, nadamo se da će privrednici iskoristiti sredstva što prije, što će nam ostaviti otvorene mogućnosti da Program male privrede za 2023. godinu pripremimo u prvoj polovini godine“, izjavio je ministar privrede Kantona Sarajevo Adnan Delić.

Podsjećamo, podsticajna kreditna sredstva finansiranja namijenjena su malim, mikro i srednjim preduzećima za obezbjeđenje tekuće likvidnosti, produktivnije poslovanje i rast privrednih aktivnosti, nabavku osnovnih sredstava i investicije, kao i finansiranja za nabavku trajnih obrtnih sredstava.

„Privrednici ova kreditna sredstva mogu koristiti i za održavanje tekuće likvidnosti i nabavku obrtnih sredstava, i to u iznosu do 70% ukupnog iznosa kredita, a ostalih 30% korisnik sredstava se obavezuje da podsticajna kreditna sredstva koristi na način da najmanje navedeni procent za osnovna sredstva“, pojasnio je ministar Delić istakavši da je to način da se privrednicima olakša redovno poslovanje, kako bi bili u mogućnosti ulagati u širenje proizvodnje i modernizaciju poslovanja.

Javni poziv i zahtjev za odobrenje finansiranja dostupni su na web stranici Ministarstva privrede na linku: https://mp.ks.gov.ba/aktuelno/konkursi/javni-poziv-za-podnosenje-zahtjeva-za-beskamatno-kreditno-finansiranje-u-unicredit i na web stranici banke na linku: https://www.unicredit.ba/ba/korporativni_klijenti/finansiranje/kreditna_linija_kanton_sarajevo_novo.html.

Podnošenje zahtjeva moguće je, osim uobičajenog, i u online formi na adresi: kreditna.linijaKS@unicreditgroup.ba.

Beskamatna kreditna linija Ministartsva privrede otvorena je do sad u BBI i UniCredit banci, a početkom sedmice očekuje se da i ASA banka „Naša i snažna“ također objavi javni poziv, kao trećeplasirana banka po navedenom javnom pozivu Ministarstva.