Kanton Sarajevo i ove godine sponzor "Sajma šljive" u Gradačcu: Osigurati što veći stepen neovisnosti u proizvodnji hrane, mora nam biti prioritet

Bosnian

Premijer Kantona Sarajevo Nihad Uk i ministar privrede KS Zlatko Mijatović prisustvovali su danas svečanom otvaranju 50. međunarodnog sajma šljive, poljoprivrede i prehrambene industrije u Gradačcu.

Ministarstvo privrede KS je, već 16. godinu za redom, jedan od strateških partnera "Sajma šljive" koji ovaj put okuplja oko 300 izlagača iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Turske i Francuske.

Svi koji su imali priliku obratiti se danas na otvaranju manifestacije, uputili su prvenstveno izraze saučešća porodicama žrtava nedavnog monstruoznog zločina u Gradačcu i želje za oporavak povrijeđenih, te nade da se takav zločin nikada više ne dogodi.

"Ovih dana se mnogo govori o Gradačacu, nažalost zbog tragičnog događaja koji nas je sve potresao. Obaveza vlasti je da učini sve što je potrebno da se ovakvi događaji spriječe i da procesuira sve umiješane u ovaj slučaj, a obaveza svakog pojedinca je da bude podrška ženama u njihovim životima, da ih ohrabri da ne trpe nikakav vid nasilja i da ih zaštiti. Zbog boljeg sutra naprijed se mora, pa tako je danas Gradačac opet u centru pažnje, sada zbog otvaranja jubilarnog 50. sajma šljive koji daje neosporan doprinos promociji kako bosanskohercegovačke tako i regionalne privrede", rekao je ministar Mijatović.

Naglasio je da ovaj međunarodni sajam daje nemjerljiv doprinos privredi, te da je Ministarstvo privrede KS odlučilo nastaviti dobru praksu i ove godine podržavši organizaciju sajma sa šest hiljada KM.

Pored toga, Ministarstvo je izdvojilo i 12.000 KM kojima je subvencioniran zakup izložbenog prostora za poljoprivredne proizvođače i prerađivače poljoprivrednih proizvoda s područja Kantona Sarajevo koji su odabrani po prethodno objavljenom Javnom pozivu.

"Sajmovi su mjesto dobre energije, odišu napretkom, novim konekcijama i partnerstvima i veliko je zadovoljstvo svjedočiti kako nam na ovakvim događajima privreda raste. Za to posebnu zahvalnost dugujemo organizatorima koji se svake godine potrude da događaj ovih razmjera prođe u savršenom redu. Nadam se da će tako biti i ove godine i da će svi učesnici sajma naučiti nešto novo, prezentirati svoje proizvode u najboljem svjetlu i ostvariti nova partnerstva koja će im olakšati poslovanje", rekao je ministar Mijatović.

Premijer Uk je, ovom prilikom, istakao da posljednja dešavanja u svijetu, od pandemije koronavirusa, pa do agresije na Ukrajinu, pokazuju koliko je neovisnost bitna u svakom pogledu.

"Osigurati što veći stepen neovisnosti u proizvodnji hrane mora nam biti prioritet. Mi u Vladi Kantona Sarajevo izdvajamo rekordan iznos za subvencije od 10 miliona KM, a ponosni smo i sponzor 'Sajma šljive' u Gradačcu. Danas smo na renomiranom sajmu, jubilarnom pedesetom, koji je najbolji način da se poljoprivrednici umreže i predstave, ali i da govorimo o važnosti u ulaganja u poljoprivredu", izjavio je premijer Uk.