Otvoren Sarajevo Destination Festival: Kanton Sarajevo ima mnogo ponuditi gostima, namjera je nastaviti razvijati oblast turizma

Ministar privrede Kantona Sarajevo Zlatko Mijatović danas je zvanično otvorio prvi Sarajevo Destination Festival.

U svom govoru povodom otvorenja Festivala za posjetioce, ministar privrede je istakao:
“Ministarstvo privrede i Vlada Kantona Sarajevo vide ogroman potencijal za napredak na polju turizma, zato Sarajevo Destiation Festival nosi posebnu vrijednost. Naš kanton ima mnogo toga za ponuditi i namjera je nastaviti razvijati oblast turizma“.

Ministar Mijatović posebno se zahvalio organizatorima, Centru Skederija i Turističkoj zajednici KS na uspješnoj saradnji i implementaciji projekta, čiji je Ministarstvo privrede KS generalni pokrovitelj.

U okviru Festivala, u Domu Mladih, održava se i konferencija pod nazivom “Kreativne i održive zajednice u turizmu 21. vijeka” s četiri panela. Ministar Mijatović učestvovao je na panelu “Turizam i revitalizacija zajednica” zajedno sa predstavnicima EU delegacije, USAID Turizma, Turističke zajednice KS i GIZA. Ministar se na panelu osvrnuo na planove Ministarstva privrede koji za cilj imaju uravnotežen i održiv turizam u Kantonu Sarajevo, posebno ističući značaj donošenja kvalitetne strategije razvoja turizma koja je trenutno u izradi.

Prisutne na otvaranju konferencije, među ostalim zavnicama, pozdravio je i premijer Kantona Sarajevo Nihad Uk. U svom obraćanju poželio im je dobrodošlicu na događaj koji okuplja učesnike kako bi istražili, promovirali i osnažili turističke potencijale Sarajeva.

„Ovakvi događaji su prilika da zajedno otkrijemo bogatstvo naše kulturne baštine, prirodne ljepote i gostoljubljivost naših ljudi. Kanton Sarajevo je ne samo srce Bosne i Hercegovine, već i epcicentar raznovrsnosti i dinamičnosti. Naša ljubaznost i otvorenost dočekuje goste iz cijelog svijeta, nudeći im nezaboravno iskustvo. Šetanje ulicama Baščaršije, mirisi tradicionalnih jela u autentičnim restoranima, istraživanje historijskih spomenika, Vijećnice, Zemaljskog muzeja, olimpijskih ljepotica, sakralnih objekata... samo su neki od čarobnih trenutaka koje naš kanton nudi. S bogatstvom kulturnih događaja, festivala i umjetničkih manifestacija, Sarajevo je neiscrpan izvor inspiracije za sve turiste različitih interesovanja“, naveo je premijer Uk.

Potcrtao je da Kanton Sarajevo, Turistička zajednica KS i druge institucije usko vezane za turizam, te hotelijeri, ugostitelji, turistički radnici..., neumorno rade kako bi se unaprijedila turistička infrastruktura, ponuda i usluge.

„Svjedoci smo rastućeg broja posjetilaca koji dolaze da dožive sve ono što naš kanton ima da ponudi i na to smo veoma ponosni. Međutim, naša vizija ide dalje od pukog privlačenja turista. Vlada Kantona Sarajevo je opredijeljena za održivi turizam, koji poštuje okolinu i lokalnu zajednicu. Ulaganje u zaštitu prirodnih resursa, promocija kulturne raznolikosti i podrška lokalnim inicijativama ključni su elementi u našoj strategiji za budućnost“, poručio je, između ostalog, premijer Uk.

Festival koji okuplja stotine izlagača i učesnika iz 15 država održava od 26. do 27. aprila u Centru Skenderija, a za posjete je otvoren u terminu od 10 do 18 sati, uz slobodan ulaz.