Saopštenje povodom 22. aprila - Dan planete Zemlje

Opća skupština Ujedi­njenih naroda je 22. april proglasila međunarodnim Danom planete Zemlje. Od 1990. godine ovaj datum postao je međunarodnim danom, a tradicija obilježavanja ovog datuma potiče još iz 1970. godine. Cilj obilježavanja ovog dana je da se ukaže na ugroženost prirode i na čovjekov nemar u odnosu prema njoj, te na opasnost koja prijeti životu na Zemlji. Živimo u vremenu potrošačkog društva koje svojim pretjeranim konzumiranjem dobara svakodnevno zagađuje planetu Zemlju. Taj trend iz godine u godinu je intenzivniji.

Dan planete Zemlje je i prilika da mnogobrojne organizacije, institucije i pojedinci poduzmu konkretnu akciju, te zaštite Zemlju i sve prirodne resurse. Bosna i Hercegovina je, pored svih svojih prirodnih bogatstava, značajno ekološki ugrožena. Rijeke su jako zagađene, vazduh također, a samim tim i tlo.

U namjeri da ukaže na značaj čistog i zdravog okoliša, kao i da skrene pažnju javnosti na značaj očuvanja životne sredine i poboljšanja ekološke svijesti Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo u saradnji sa KJP “Sarajevo šume“ d.o.o. Sarajevo je pokrenulo akciju obilježavanja 22. aprila Dana planete Zemlje.

Manifestacija obilježavanja Dana planete Zemlje će se održati 22.aprila 2014. godine sa početkom u 11 sati na lokalitetu Grdonj, općina Stari Grad.

Programom manifestacije predviđen je edukativni čas o zdravom okolišu, o značaju i funkciji šumskih ekosistema i sadnja sadnica na šumskom zemljištu na lokalitetu Grdonj. U manifestaciji će učešće uzeti učenice, učenici i nasatavnici Srednje škole za okoliš i drvni dizajn iz Sarajeva, učenice, učenici i nasatavnici „Tursko-bosanskog Sarajevo koledža“ iz Sarajeva, studenti i nastavnici Šumarskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, uposlenici KJP “Sarajevo šume“ i uposlenici Ministarstva privrede Kantona Sarajevo-Uprave za šumarstvo.

DokumentVeličina
PDF icon PROGRAM DAN PLANETE 2014.G..pdf80.06 KB