Obavjest voćarima

Na osnovu očitanja sa CDA uređaja, zabilježena je primarna infekcija sa bakterijskom paleži jabuke i kruške (Erwinia amylovora), pa preporučujemo voćarima da obiđu svoje nasade jabuke i kruške. Ukoliko bude uočljivih simptoma potrebno je provesti mehaničke i hemijske mjere zaštite. Mehaničke mjere podrazumjevaju rez zaraženih izboja koja je obavezna mjera, a provodi se rezom 30 cm ispod prijeaza bolesnog u zdravo tkivo kod jabuke, odnosno 50 cm kod kruške. Zaražene izboje isti dan potrbno je spaliti, a alat nakon rezidbe potrebno je dezinficirati. Od zaštitnih sredstava mogu se primjeniti: Alliete flash, Luna care, Serenade ASO i sl.

U nasadima jabuke gdje je zabilježen let jabučnog savijača (Cydia pomonella), potrebno je izvršiti tretman sa nekom od sljedećih preparata: Affirm, Affirm opti, Calypso SC 480, Harpun, Imidan 50 WG, Coragen 20 SC i dr. Zaštitna prskanja obaviti kad se steknu povoljni vremenski uvjeti.
Svako tretiranje je potrebno evidentirati, a ambalažu zbrinuti na pravilan način. Preparate koristiti u skladu sa uputstvom proizvođača.