Obavjest proizvođačima krompira

Pamenjača krompira (Phytophthora infestans) ekonomski je najznačajnija bolest krompira. Pojavi bolesti pogoduju toplo i vlažno vrijeme uz relativnu vlagu zraka iznad 90% Napada list, stabljiku i gomolj.Na listu se najprije pojave žute pjege koje vremenom postaju smeđe, a tkivo unutar pjega se suši.Iza nas su dani sa puno oborina i povoljnim temperaturama što pogoduje razvoju infekcije, te savjetujemo proizvođačima krompira da pregledaju svoje usjeve, i obave mjere zaštite što prije.Za tretiranje se mogu upotrijebiti neki od sljedećih preparata: Ridomil gold MZ pepite, Equation pro, Pergado MZ, Penkozeb 75 DG, Polyram DF i dr.

Preparati kao što su: Acrobat MZ WG, Dithane DG Neotec, Dithane M-45, Star 80 WP, osim plamenjače suzbijaju i koncentričnu pjegavost (Alternaria solani).
Najvžniji štetnik krompira je krompirova zlatica (Leptinotarsa decemlineata) .Redovan pregled lišća krompira i odstranjivanje listova sa leglima jaja najbolja je preventivna mjera suzbijanja krompirove zlatice.U primjena hemijskih mjera se kreće kada se na busu nađu više od dvije odrasle zlatice (prezimjele generacije), a krompir je još slabo razvijen. Ličinke se zusbijaju ako do cvatnje ima 2-2,5 ličinki na busu, i ličinke ljetnje generacije suzbijati kada ih ima 20-30 po busu. Za njeno suzbijanje mogu se primijeniti neki od sljedećih preparata:Decis 2,5 EC,Calypso SC 480, Mospilan 20 SG, Cytrhrin Max, Fastac 10 EC, Direkt, Sumialfa 5 FL i dr.
Svako tretiranje je potrebno evidentirati, a ambalažu zbrinuti na pravilan način. Preparate koristiti u skladu sa uputstvom proizvođača.