Saradnja tri nivoa vlasti unapređuje investicije

Dana 27. 10. 2017. godine na inicijativu Službe za privredu i lokalnoekonomski razvoj Općine Centar, održan je multilateralni sastanak kojem su prisustvovali koordinatori Saradničke mreže iz Općine Centar, Ministarstva privrede Kantona Sarajevo, te Agencije za unapređenje stranih investicija u BiH, s jedne, te predstavnika kompanije „Architecture & Planning Group“ iz Katara, s druge strane.

Naime, ova katarska kompanija je 2015. godine investirala u BiH i otvorila Arhitektonski centar u Sarajevu, u kojem je angažovala bh. arhitekte na projektima koje provodi u Kataru, te zemljama Bliskog i Srednjeg Istoka.

Na sastanku se razgovaralo o nivou zadovoljstva realizacijom investicije, iskustvima i trenutnom poslovanju kao i poslovnim planovima kompanije za budućnost.S druge strane, institucije u okviru Saradničke mreže obećale su nastaviti pružati informacije potrebne u njenom daljnjem radu, te na taj način podržati je u prevazilaženju eventualnih administrativnih prepreka.

S obzirom na kompleksan administrativni sistem, koji često predstavlja nepremostivu prepreku realizaciji investicija u BiH, uspostavljena je Saradnička mreža kao mreža institucija na svim nivoima vlasti koje doprinose bržem prevazilaženju administrativnih prepreka u investicijskom procesu, te aktivno rade na unapređenju poslovnog okruženja u okviru svojih nadležnosti i stvaraju uvjete za povećanje zaposlenosti i održivog ekonomskog razvoja lokalnih zajednica u BiH.

Agencija za unapređenje stranih investicija u BiH administrira radom Saradničke mreže u BiH, a Općina Centar i Ministarstvo privrede KS daju aktivan doprinos kao članice. Međunarodna finansijska korporacija (IFC), članica Grupacije Svjetske banke, u saradnji sa Ambasadom Velike Britanije u okviru projekata Privlačenja investicija i unapređenja poslovnog okruženja na lokalnom nivou „LIFE“ i Unapređenja poslovne klime i pristupa tržištu „ICAM“ pruža tehničku podršku Saradničkoj mreži i Programu postinvesticijske podrške u BiH.