SAOPŠTENJE ZA JAVNOST

Po saznanju o pojavi ptičije gripe (avijarne influence) Ministar privrede postupajući u skladu sa Pravilnikom o sastavu, ovlaštenju, načinu rada i provođenju mjera kriznih štabova za zarazne bolesti životinja, formirao je Krizni štab za zarazne bolesti životinja za područje Kantona Sarajevo.

Zarazna bolest se pojavila na lokalitetu Pionirske doline gdje su uginula dva labuda. U prvim reakcijama Veterinarske inspekcije, Veterinarskog fakulteta u Sarajevu i KJP "Veterinarska stanica" d.o.o. Sarajevo preduzete su sve zakonom propisane mjere i određeno je područje općine Centar kao zaraženo područje, a susjedne općine su određene kao ugroženo područje.

Istovremeno će se poduzimati adekvatne mjere kontrole na svim ostalim općinama Kantona Sarajevo. Krizni štab obavještava sve vlasnike peradi da pojačaju na svojim imanjima provođenje biosigurnosnih mjera i spriječe kontakt divljih i domaćih ptica.

Krizni štab uspostavlja svakodnevnu dežuru od 08h do 20h u prostorijama Ministarstva privrede Kantona Sarajevo, ul. Reisa Džemaludina Čauševića br. 1, kontakt tel. 033/562122, fax 033/562226.