POSJETA PREDSTAVNIKA MINISTARSTVA PRIVREDE KANTONA SARAJEVO

Dana 7.7.2017. godine, predstavnici Ministarstva privrede Kantona Sarajevo i Svjetske banke posjetili su kompaniju Centrotrans Eurolines d.d. u okviru Saradničke mreže kao dijela programa postinvesticione podrške koja se realizuje uz tehničku podršku Grupacije Svjetske banke i Ambasade Velike Britanije u BiH. Saradnička mreža je uspostavljena u cilju stvaranja mehanizma za identificiranje i što brže rješavanje otvorenih pitanja investitora kako bi se omogućio rast i razvoj kompanija u BiH, a time i doprinos održivom ekonomskom razvoju lokalne zajednice. Svake godine Saradnička mreža se širi kroz uključivanje novih članica.

Prilikom posjete, predstavnici Centrotransa, kao jedne od značajnijih investitora na području Kantona Sarajevo, nakon prezentacije projekta, ukazali su na sva otvorena pitanja, te poteškoće i barijere sa kojima se susreću tokom poslovanja. Obostrani zaključak ukazuje da je neophodno mijenjati zakonsku regulativu i pratećih propisa, kako bi se omogućilo onima koji žele ulagati, da brže i jednostavnije uz minimalne troškove dođu do potrebne dokumentacije. Program postinvesticione podrške ima za cilj produbiti komunikaciju između investitora i nadležnih kantonalnih službi radi ostvarivanja rasta i razvoja ovih kompanija.

Vlada Kantona Sarajevo putem Ministarstva privrede Kantona Sarajevo je aktivni učesnik Saradničke mreže, odnosno mreže institucija na svim nivoima vlasti uspostavljene u cilju pružanja podrške investitorima u prevazilaženju administrativnih barijera u realizaciji njihovih preduzetničkih ideja. Grupacija Svjetske banke u saradnji sa Ambasadom Velike Britanije u okviru projekta privlačenja investicija i unapređenja poslovnog okruženja na lokalnom nivou u BiH „LIFE“, pruža tehničku pomoć Saradničkoj mreži i Programu postinvesticione podrške u Kantonu Sarajevo.