Porastom temperature proteklih dana došlo je do ubrzanog kretanja vegetacije. Obavještavamo voćare da prate razvojni stadij pupova kako bi u fazi bubrenja pupova izvršili prskanje primjenom bakarnih preparata. Zaštitno prskanje treba obaviti nakon prestanka kišnog perioda. Kada se pupovi otvore, primjena bakarnih preparata može izazvati fitotoksičnost.
Zimskim tretiranjem voćaka suzbijaju se mnogobrojne prezimjele forme štetnika, kao što su: lisne, štitaste i krvave uši, crveni pauk, razni savijači, kruškina buha, šljivin moljac. Istovremeno se smanjuje pojava šupljikavosti i kovrdžavosti lista, bakterijskog raka, kao i rogača šljive.
Zimsko tretiranje se izvodi u vrijeme mirovanja, odnosno pred kretanje vegetacije, čim vremenske prilike to dozvole. Koštičavo voće kao malinu i kupinu, treba tretirati nešto ranije jer ove voćne vrste ranije kreću s vegetacijom. Kod jagodastog voća (malina i kupina) najprije je potrebno obaviti rezidbu – odstraniti sve dvogodišnje izdanke, kao i suvišne i zaražene izdanke. Tretiranje je najbolje obaviti kada su stabla voćaka suha i kada je vanjska temperatura iznad 5–7°C, kako bi se izbjeglo izmrzavanje. Voćke je potrebno temeljito oprskati (tzv. kupanje) sa svih strana, jer uzročnici bolesti prezimljuju kako na kori, tako i u rašljama grana te u pukotinama kore.
Za tretiranje se koriste preparati na bazi bakra i mineralna ulja. Preporučujemo korištenje fabrički gotovih kombinacija preparata na bazi bakra i mineralnih ulja.
Svako tretiranje potrebno je evidentirati, a ambalažu zbrinuti na pravilan način.
Preparate koristiti u skladu s uputstvom proizvođača.