Zajednički sastanak federalne ministrice okoliša i turizma, kantonalnog ministra privrede i općinskog načelnika o turističkoj valorizaciji Starog grada Dubrovnika u Ilijašu

Ministra privrede Kantona Sarajevo Zlatko Mijatović održao je u Ilijašu radni sastanak s federalnom ministricom za okoliš i turizam Nasihom Pozder i načelnikom Općine Akifom Fazlićem na temu turističke valorizacije graditeljske cjeline Stari grad Dubrovnik u Ilijašu. Sastanku su prisustvovali i prof.dr. Vjekoslava Sanković Simči, potpredsjednica Stručnog savjeta Fondacije Starobosanski grad Dubrovnik, predsjednik Fondacije Starobosanski grad Dubrovnik Perica Mijatović i pomoćnica načelnika u Službi za društvene djelatnosti i poslove mjesnih zajednica Sanja Zagorac-Jozić.

Razgovarano je problematici i potencijalima lokaliteta Stari grad Dubrovnik u Ilijašu, realizovanim aktivnostima u proteklim godinama, kao i planovima za naredni period.

Općinski načelnik Akif Fazlić zahvalio se prisutnim na iskazanom interesu i podršci, te kazao da Općina Ilijaš ulaže dugogodišnje napore u cilju zaštite nacionalnih spomenika na području ove općine.

„Godinama unazad Općina Ilijaš aplicira na različite javne pozive, te izdvaja i vlastita finansijska sredstva, kako bismo revitalizirali i zaštitili naše nacionalne spomenike. Smatramo da je vrijeme da zajedno radimo i na turističkoj valorizaciji Starog grada Dubrovnik u Ilijašu, ali i nastavimo s radovima na njegovoj revitalizaciji. U tom smislu, potrebna nam je podrška, kako kantonalnim nadležnih ministarstava i ustanova, tako i federalnih. Veoma sam zadovoljan ishodom našeg sastanka, obećanom podrškom i definisanim koracima za naredni period“, rekao je načelnik Fazlić.

Ministrica Pozder je istakla značaj zajedničkog pristupa u procesu turističke valorizacije grada Dubrovnika u Ilijašu, te čestitala općinskom načelniku na zalaganju u cilju zaštite kulturno-historijskog naslijeđa.

“U cilju turističke valorizacije Starog grada Dubrovnik Federalno ministarstvo okoliša i turizma pružit će svu neophodnu podršku i pomoć koja nam je na raspolaganju. Definsali smo jasne pravce djelovanja u narednom period i vjerujem da ćemo zajedničkim pristupom napraviti značajne korake u promociji i zaštiti naših nacionalnih spomenika. Općina Ilijaš je zaista jedna od rijetkih općina koja se bavi zaštitom, ali i ulaganjem u svoje kulturno-historijsko naslijeđe, i zbog toga vam upućujem čestitke, ali i zahvalnost”, istakla je ministrica Pozder.

Ministar Mijatović još jednom je iskazao afirmativan stav Vlade Kantona Sarajevo, nadležnih ministarstava, ali i Turističke zajednice KS u cilju podrške realizaciji projekata i aktivnosti koji će doprinijeti revitalizaciji i promociji ovog lokaliteta.

“Kao što sam isticao i na prethodim sastancima, resursi Ministarstvo privrede i Turističke zajednice KS stoje na raspolaganju za projekte graditeljske cjeline Stari grad Dubrovnik u Ilijašu. Ovo je zaista jedna izvrsna priča ne samo za Općinu Iljaš, nego za cijeli Kanton Sarajevo. Nepohodno je da zajedno s nadležnim federalnim nivoom uložimo maksimalne napore da uradimo sve da zaštitimo i oživimo to područje. Danas smo saslušali projektne ideje i planove Općine Ilijaš i Fondacije, zbig čega možemo reći da smo imali jedan produktivan sastanak“, rekao je ministar Mijatović.

Pomoćnica načelnika Zagorac Jozić predstavila je prisutnim sve realizovane aktivnosti i projekte koje je Općina Ilijaš, u saradnji sa nadležnim ustanovama i ministarstvima, realizovala u proteklim godinama na ovom lokalitetu, te ih upoznala i sa adminstrativnim zaprekama, koje vrlo često usporavaju proces revitalizacije Starog grada Dubrovnika.

Predsjednik Fondacije Starobosanski grad Dubrovnik Mijatović upoznao je prisutne s radom Fondacije, kao i aktivnostima i budućim planovima koje Fondacija provodi u cilju promocije lokaliteta. Kao pozitivan primjer istaknuta je manifestacije Dana spomenika i spomeničkih cjelina, koja se svake godine organizuje na lokalitetu Kopošića i Starog grada Dubrovnika, kao i terenske posjete školaraca iz susjednih općina. Zaključeno je da je, u cilju realizacije ovakvih i sličnih aktivnosti, nepohodno obezbjediti uslove za postavljanje izložbi na lokalitetu, prostora za predavanje i određene vrste edukacijskog centra.

Potpredsjednica Stručnog savjeta Fondacije Sanković je istakla važnost ponovog pokretanja procesa uvrštavanja lokaliteta Kopošići na UNESCO-u listu svjetske baštine.