Uz podršku Vlade Kantona Sarajevo Bjelašnica domaćin prestižnog takmičenja u alpskom skijanju

U povodu obilježavanja 40. godišnjice XIV Zimskih olimpijskih igara u Sarajevu, Bjelašnica će 16. i 17. februara biti domaćin FIS Evropa kupa u alpskom skijanju za muškarce u Super – G disciplini - prestižnog takmičenja svjetskog renomea u okviru Međunarodne skijaške federacije (FIS).

Kako je rečeno na današnjoj konferenciji za medije ovo takmičenje obuhvata sudionike iz različitih zemalja i očekuje se učešće nekih od najboljih skijaških reprezentacija, što jasno govori o značaju koji Bjelašnica ima na svjetskoj skijaškoj sceni.

Ovo je druga godina zaredom kako se organizuje utrka FIS Evropa kup takmičenja, a direktor preduzeća ZOI'84, Jasmin Mehić poručio je kako je ovo najveće takmičenje u skijaškom svijetu, te najavio 89 takmičara za ovogodišnju utrku.

"Ove godine na takmičenju imamo 21 naciju, 89 takmičara iz svih najjačih zemalja, pa ćemo tako imati više od 10 takmičara iz Austrije, Italije, Francuske, Švicarske, Norveške i brojnih drugih zemalja. Radi se o takmičarima koji su na korak do Svjetskog kupa i vidjeti ćemo ih kroz godinu, dvije na najvišoj sceni. Važno je da Bjelašnicu i BiH predstavimo u najboljem svjetlu i da najavimo velike stvari u budućnosti", rekao je direktor Mehić.

Premijer Kantona Sarajevo Nihad Uk istakao je napore Vlade KS proteklih godina, gdje se uložilo više miliona KM u skijalište na Bjelašnici, te naglasio kako bi to bilo i mnogo više i sadržajnije da se nije moralo krenuti od nule, odnosno iz minusa.

"Imamo ambicije uložiti desetine miliona u ovo skijalište i taj proces je ispred nas. Sa sportskog aspekta, ideja da imamo svjetska i evropska takmičenja na našoj planini, svoj najveći sjaj će dobiti onoga trenutka kada naši takmičari, skijaši i skijašice budu na postoljima. Bez ovakvih utrka i truda rukovodstva ZOI'84, tog rezultata neće biti. Nastavit ćemo ulagati ne samo u Bjelašnicu, već i na Igman, te generalno podizati kvalitet života u Kantonu Sarajevo", zaključio je premijer Uk.

Ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo Kenan Magoda izrazio je zadovoljstvo što su svi sudionici koji donose bitne odluke za Bjelašnicu prepoznali ovo područje kao regionalni centar turizma i razvoja kroz privredu, sport i kulturu.

"Zajedno trebamo iskoristiti Evropa kup da pošaljemo najbolju poruku ljudima iz svijeta skijanja, da su Sarajevo, Bjelašnica i ova ekipa spremni da budu i organizator Svjetskog kupa i tome treba težiti. Apetiti su se povećali, nismo maštali da ćemo biti domaćini Evropa kupa, ali sada to treba iskoristiti, dolazak najrenomiranijih ljudi iz skijanja, da njima kažemo našu viziju i planove, te ih uvjeriti da su skijanje i zimski sportovi prioritet Vlade Kantona Sarajevo i prioritet u razvoju turizma i sporta. Ne možemo imati bolju zahvalu za 40 godina od Zimskih olimpijskih igara u Sarajevu od organizacije ovakve utrke", zaključio je ministar Magoda.

Ministar privrede Kantona Sarajevo Zlatko Mijatović naglasio je kako je u periodu od dvije i po godine uloženo više od 30 miliona KM u OC Bjelašnica i da se danas vide rezultati, te da je FIS Evropa kup najvažniji turističko-privredni projekt aktuelne Vlade.

"Uzimajući u obzir da je projekt krenuo prije pet godina, kada je kolega Magoda bio direktor preduzeća ZOI'84, tada su krenule pozitivne promjene i pomaci, a direktor Mehić je to nastavio sa svojom ekipom. Moramo uzeti u obzir da od 1989. do prošle godine nije bilo takmičenja ovog ranga na Bjelašnici. Rezultati su vidljivi i siguran sam da će takmičenje proći u najboljem redu, te da će ocjena ove godine biti deset", rekao je ministar Mijatović.

DokumentVeličina
Image icon zoi_jan_4.jpg53.6 KB
Image icon zoi_jan_7.jpg60.51 KB
Image icon zoi_jan_6.jpg55.27 KB
Image icon zoi_jan_5.jpg65.22 KB
Image icon 14_0.jpg76.02 KB
Image icon img_1058.jpg51.46 KB
Image icon zoi_jan_3.jpg60.65 KB
Image icon img_1021.jpg62.9 KB