Predstavnici Ministarstva privrede KS i Međunarodnog aerodroma Sarajevo u Danskoj pregovaraju o uspostavi novih avio linija

Routes Europe 2024 u Aarhusu u Danskoj najveći je regionalni skup u oblasti avioindustrije, namijenjen za predstavnike avioindustrije koji žele poslovati u, iz i unutar europske regije.

Ministar privrede Kantona Sarajevo, Zlatko Mijatović, zajedno s Vedranom Vikić, direktoricom Sektora aerodromskih usluga i njenim saradnicima, član je pregovaračkog tima koji boravi u Danskoj. Ovaj događaj prilika je za susret s predstavnicima aviokompanija kojima će se predstaviti poticajne mjere koje Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo nudi u cilju uspostave direktnih linija koje će povezati Sarajevo s novim destinacijama.

Delegacija je obavila niz sastanaka za koje vjeruju da će u narednom trogodišnjem periodu rezultirati novim konekcijama s Međunarodnim aerodromom u Sarajevu. Pored značajnog broja sastanaka istakli bi one koji su održani s predstavnicima aviokompanija, Wizz Air, Eurowings, Volotea, Norwegian, Transavia, Condor, SAS, easy Jet i Lot Polish, kao i TUI koji je već potvdio leteove za predstojeću zimsku sezonu, a što će imati direktan pozitivan efekt na rast zimskog turizma.

Fokus pregovaro bila je uspostava konekcija sa evropskim destinacijama Berlin, Rim, Stokholm, Dizeldorf, Kopenhagen, Paris, Amsterdam, Eindhoven, Strasbourg, Verona, Hamburg, kao i drugim destinacijama za koje postoji potencijal.

"Turizam Kantona Sarajevo nudi ogromne potencijale i mi ćemo učiniti sve što je u našim mogućnostima da otvorimo put za njegovu ekspanziju", poruka je koju je poslala ova delegacija sa ovog skupa.