Održana Javna rasprava po Prijedlogu odluke o poticajima za 2024. godinu

Ministarstvo privrede KS organiziralo je Javnu rasprava o Prijedlogu odluke o iznosima novčanih poticaja, minimalnim uslovima za početak proizvodnje, minimalnim uslovima za investiranje i rokovima podnošenja zahtjeva za 2024. godinu.

U okviru rasprave, prezentiran je izvještaj o realizaciji novčanih poticaja za prethodnu godinu, gdje je navedeno da su poljoprivrednici ostvarili prava na poticaje u ukupnom iznosu od 9.604.777,13 KM. Najveći broj poljoprivrednih proizvođača u sistemu poticaja registrovano je na području općina Ilijaš, Hadžići i Ilidža.

Javna rasprava okupila je veliki broj poljoprivrednih proizvođača koji su imali priliku iznijeti svoje prijedloge, sugestije i kritike. Prijedlog o smanjenju i pooštravanju uslova za poticaje u vezi sa nabavkom poljoprivrednih mašina, izazvao najviše reakcija, te će biti posebno analiziran prilikom donošenja konačne odluke.

Ministar privrede KS Zlatko Mijatović je ovom prilikom istakao snažno opredjeljenje Ministarstva za stvaranje još boljeg ambijenta u Kantonu Sarajevo u pogledu poticaja poljoprivredi. Iako Kanton Sarajevo dodjeljuje najviše poticaje za poljoprivredu u Federaciji BiH, cilj je kontinuirano unapređenje uvjeta za poljoprivrednike. Ministar je naglasio važnost očuvanja visokih poticaja kako bi se potaknuo razvoj poljoprivrede i održao taj sektor perspektivnim.

Ministartstvo poziva poljoprivredne proizvođače da u narednih sedam dana dostave svoje prijedloge i sugestije putem protokola Kantona Sarajevo ili na e-mail adresu mp@mp.ks.gov.ba.

Svi prijedlozi i sugestije bit će objedinjeni u jedinstveni izvještaj s Javne rasprave, nakon čega će slijediti detaljna analiza u cilju unapređenja položaja poljoprivrednih proizvođača u Kantonu Sarajevo.

“Hvala na suradnji i angažmanu svih sudionika. Zaključci Javne rasprave će biti ključni za oblikovanje konačne odluke koja će podržati razvoj poljoprivrede našeg područja“, zaključio je ministar Mijatović.