Održan radni sastanak u cilju daljnjeg značajnijeg rasta prometa i turizma između BiH i Španije

Drugi let kompanije Iberia iz Madrida, sa oko 110 putnika, dočekali su predstavnici Turističke zajednice Kantona Sarajevo, Međunarodnog aerodroma Sarajevo,zatim Ministar privrede Kantona Sarajevo, gosp. Zlatko Mijatović,ambasadorica BiH u Kraljevini Španiji gđa. Vesna Andree Zaimović, predsjednik Udruženja turističkih djelatnika u Kantonu Sarajevo, te predstavnici turističkog sektora, kao i značajan broj vodećih turističkih agencija-tour operatera.

Na inicijativu Aerodroma Sarajevo i agencije Sama Travel, upriličen je i drugi radni sastanak na kojem se razgovaralo o mogućnostima uvođenja dodatnih letova, kao i proširenju saradnje za 2025. godinu , gdje su lokalni tour-operatori izrazili spremnost da se uključe u organizaciju putovanja gostiju, turista iz Kraljevine Španije.

Gosp. Mijatović je istakao činjenicu da će Vlada Kantona - Ministarstvo privrede, nastaviti pružat podršku, koja ni do sada nije izostala i dala rezultat u vidu povećanog broja letova i dolazaka turista u Sarajevo i Bosnu i Hercegovinu.

Omogućavanjem diektnih letova između Sarajeva i Madrida, otvaramo mogućnost za nova iskustva, povećanu ekonomsku razmjenu, što donosi mnogobrojne prilike za investitore iz obje zemlje.

Ambasadorica BiH u Kraljevini Španiji, gđa. Vesna Andree Zaimović je pružila veliku podršku realizaciji ovog Projekta i ovom prilikom joj se zahvaljujemo na njenoj posvećenosti pri jačanju diplomatskih, kulturnih i ekonomskih odnosa naše dvije zemlje.

Gđa Da Graca, direktorica kompanije Sama Travel je potvdila da će Sarajevo i Bosna i Hercegovina, sigurno biti uvršteni i u plan za naredne godine, te vjeruje da će Sarajevo i Bosnu i Hercegovinu privući veliki broj turista iz Kraljevine Španije.

Također, uspostavom direktnih letova između Sarajeva i Madrida, otvara se prilika za lakši transfer putnika iz centralne i južne Amerike, kojima Madrid služi kao glavna transferna tačka u Evropi.

Putnicima koji su doputovali u organizaciji Sama Travel, agencije iz Španije, podijeljeni su simbolični pokloni i pružene informacije kako najbolje upoznati bogatu turističku ponudu Sarajeva i Bosne i Hercegovine.

Podsjećamo da je prva grupa putnika u istoj organizaciji u Sarajevo doputovala 25. maja, a navedene aktivnosti su realizovane u koordinaciji sa ambasadom BiH u Kraljevini Španiji, koja je imala značajnu ulogu u pregovorima sa aviokompanijom Iberia, kao i sa agencijom Sama Travel koja realizira ove letove. Dolazak španskih turista u Bosnu i Hercegovinu predstavlja značajan korak ka jačanju turističke ponude i međunarodne saradnje, te će pregovori biti nastavljeni sve do procesa realizacije redovnih sezonskih, kao i cjelogodišnjih letova na ovoj ruti.