Objavljena prva četiri javna poziva po programima razvoja male privrede

Ministarstvo privrede ponosno objavljuje prva četiri programa podrške razvoju male privrede, usmjerena na tehnološku modernizaciju, digitalizaciju poslovanja, uvođenje i obnavljanje standarda kvaliteta, razvoj ženskog poduzetništva te promociju obrtništva. Cilj ovih programa je potaknuti investicije, inovacije i održivi rast malih i srednjih poduzeća u Bosni i Hercegovini.

Refundiranje troškova tehnološke modernizacije, uvođenja/obnavljanja standarda kvaliteta i digitalizacije poslovanja
Ministarstvo privrede nudi refundiranje do 50% troškova tehnološke modernizacije, digitalizacije poslovanja te uvođenja i obnavljanja standarda kvaliteta za troškove nastale i plaćene u 2022. i 2023. godini. Maksimalni iznos poticaja iznosi 50.000 KM. Ovaj program je namijenjen poduzetnicima koji su u prethodne dvije godine značajno investirali u svoje poslovanje.

Poticaj za nova ulaganja u tehnološku modernizaciju i primjenu standarda kvalitete
Poduzetnici koji planiraju značajno investirati u svoje poslovanje tokom tekuće godine mogu se prijaviti za poticaj kojim Ministarstvo privrede podržava nova ulaganja u tehnološku modernizaciju, digitalizaciju poslovanja te uvođenje i obnavljanje standarda kvaliteta. Refundira se do 50% troškova, a maksimalni iznos poticaja je 50.000 KM.

Poticaj razvoja ženskog poduzetništva
S ciljem podrške ženama poduzetnicama, Ministarstvo privrede nudi program poticaja koji obuhvata refundiranje troškova zakupa poslovnog prostora, tehnološke modernizacije, digitalizacije poslovanja te uvođenja i obnavljanja standarda kvaliteta za troškove nastale i plaćene u 2022. i 2023. godini. Ovaj program je usmjeren na kompanije u vlasništvu žena.

Poticaj projektima promocije obrtništva
Program za promociju obrtništva namijenjen je razvoju i afirmaciji svih obrta, očuvanju obrtničke tradicije, kulturnog i historijskog nasljeđa tradicionalnih i starih obrtničkih djelatnosti. Također obuhvata održavanje edukacija i promocija, subvencioniranje troškova obrtnika za učešće na sajmovima i izložbama, te interesno umrežavanje obrtnika. Cilj je jačanje veza između obrazovnog sistema i obrtništva te organizovano zastupanje i predstavljanje interesa obrtnika.
Rok za prijavu na ove programe je 29.06.2024. godine. Javne pozive i više informacija možete pronaći na web stranici www.poticajimpks.ba.

Pozivamo sve zainteresirane poduzetnike i obrtnike da iskoriste ove prilike za financijsku podršku i pridonesu razvoju i unapređenju svog poslovanja.