Na prijedlog Ministarstva privrede: Vlada KS usvojila Program uređenja poljoprivrednog zemljišta

Na prijedlog Ministarstva privrede, Vlada Kantona Sarajevo usvojila je danas Program uređenja poljoprivrednog zemljišta za 2024. godinu.

Program je usmjeren na podsticanje poljoprivredne proizvodnje kroz povećanje obradivih površina, smanjenje neobrađenog zemljišta i poboljšanje karakteristika zemljišta, te predstavlja novi iskorak u unapređenju poljoprivrednog sektora, budući da nije bio provođen u prethodnim godinama.

Predviđen je niz mjera poput čišćenja, niveliranja terena, kalcifikacije, fertilizacije, humizacije, krčenja, kao i odvodnje i formiranja terasa za poljoprivrednu proizvodnju. Za realizaciju ovih mjera namijenjena su sredstva u iznosu od 233.000 KM u Budžetu KS.

Uređenje poljoprivrednog zemljišta izvodit će se na osnovu pripremljenih projekata kojima je prethodila analiza zemljišta od strane ovlaštenog/registriranog labaratorija/naučno stručne institucije za poslove poljoprivrednog zemljišta s preporukama za provođenje odgovarajućih mjera.

"Ovaj program je značajan za unapređenje poljoprivrednog sektora, te očekujemo da će rezultirati povećanjem produktivnosti i ekonomske održivosti za poljoprivredne proizvođače. Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo uskoro će raspisati Javni poziv za podnošenje prijava za korištenje sredstava namijenjenih za ovaj program", naveo je ministar privrede KS Zlatko Mijatović.