Ministar Mijatović na SBF-u govorio o novom programu za privlačenje direktnih stranih ulaganja

Prvog dana 13. Sarajevo Business Foruma održan je panel "Investicioni i biznis poslovni uspjesi", na kojem je učešće uzeo i Ministar privrede Kantona Sarajevo Zlatko Mijatović.

Govoreći o ulozi koje je Ministarstvo privrede KS imalo u procesu privlačenja investicija, ministar Mijatović rekao je kako postoje mnoge pogodnosti za strane investitore prilikom ulaganja u Kanton Sarajevo, ali i u Federaciju Bosne i Hercegovine.

"Ono što je važno napomenuti jeste da smo kreirali potpuno novi program koji je posebno orijentisan na podsticanje direktnih stranih ulaganja. Planirano je da se za mala i srednja preduzeća – strana pravna lica koja su pred registracijom većinskog udjela na području Kantona Sarajevo, obezbijedi poticaj do 70.000 KM po korisniku. Za ovaj program planirana su sredstva u ukupnom iznosu od 350.000 KM. Svi detalji će biti objavljeni u javnom pozivu", rekao je ministar Mijatović i dodao da je pokrenut set mjera za podsticanje investicija i poslovanja kroz direktnu pomoć kompanijama u perspektivnim privrednim sektorima.

U okviru 13. Sarajevo Business Foruma, održana je ceremonija dodjele „Sarajevo Business Bridge Awards“, nagrada podrške novim idejama, uspješnim kompanijama i pojedincima, koji su pokazali izuzetna postignuća u svakodnevnom poslovanju i razvoju ekonomskih veza i promociji poslovanja u našoj zemlji.

Nagrada za Projekt godine dodijeljena je ASA Bolnici, prvoj privatnoj Općoj bolnici.

Nagrada za Poslovni potez godine dodijeljena je mesnoj industriji Madi Tešanj za značajnu investiciju od 19 miliona KM fabrici Agromix u Doboju.

Nagrada za Investiciju godine dodijeljenja je kompaniji Mahle Electric Drives Bosnia koji je vodeći međunarodni razvojni partner i dobavljač sistema za automobilsku industriju.

Nagrada za Društveni utjecaj godine dodijeljena je Udruženju Pomozi.ba koje je neprofitna humanitarna organizacija i pomaže ugroženim ljudima u BiH i šire.