Ministar Mijatović na prijemu upriličenom za rukovodstvo Grada Berna predstavio konkretne projekte Kantona Sarajevo

Ministar privrede Kantona Sarajevo Zlatko Mijatović, predsjedavajući Gradskog vijeća Grada Sarajeva Jasmin Ademović i njegova zamjenica Mirela Džehverović upriličili su danas u sarajevskoj Vijećnici prijem za delegaciju Grada Berna. U delegaciji ovog prijateljskog švicarskog grada bili su gradonačelnik Alec von Graffenried i njegovi saradnici za oblast sigurnosti, okoliša i energije Reto Nause, za oblast obrazovanja socijalne skrbi i sporta Franziska Teuscher, za oblast građenja, transporta i zelenih površina Marieke Kruit, te za oblast finansija, kadrovskih i informatičkih poslova dr. Michael Aebersold. U delegaciji Grada Berna bili su i kancelar, dr. Claudia Mannhart, zamjenica kancelara Nora Lischetti, te šef Službe za informisanje Michael Sahli.

Brojne teme su bile sadržaj ovog susreta koji je započet iskazivanjem značaja diplomatije gradova kao metode razmjene iskustava, s ciljem poticanja i usmjeravanja njihovog razvoja. Delegacije su razmijenile informacije o nadležnostima kantona i gradova u Švicarskoj i Bosni i Hercegovini.

Ministar Mijatović je, u ime Vlade Kantona Sarajevo i Ministarstva privrede, istakao da prenošenje znanja i iskustava naših prijatelja iz Švicarske može biti vrlo korisno za Kanton Sarajevo, odnosno za sve strukture u Gradu Sarajevu.

Predložio je saradnju na pripremi i realizaciji projekata od interesa za Kanton Sarajevo. Opisao je projekt izgradnje pogona za izradu peleta za proizvodnju električne energije i upoznao goste s razvijanjem ideje za osnivanje javnog preduzeća u Kantonu Sarajevo za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora energije. Također je predstavio je i projekt dualnog obrazovanja.

Predsjedavajući Ademović je predstavio dva koncepta koji mogu biti središta zajedničkih interes dvaju gradova i polja razvijanja konkretne saradnje. Ukratko je predstavio projekt „Čista rijeka Miljacka“ i naglasio da bi iskustva Grada Berna u realizaciji sličnog projekta u njihovom gradu sigurno dobro došla Sarajevu.

Nadalje je predložio saradnju u segmentu razvijanja projekta pametnog grada, te razmjene iskustava u procesu digitalizacije. U tom smislu, predlozio je i potpisivanje sporazuma o saradnji između Sarajeva i Berna.

Delegacija Berna je iskazala interes za stanje u Sarajevu u vezi s urbanom mobilnosti, upravljanjem otpadom, kao i izgradnjom komunalne, saobraćajne i energetske infrastrukture.

Gradonačelnik Berna je ukazao na sličnost geografskog položaja Berna i Sarajeva, te na slične probleme s kojima se gradovi susreću, pa tako i kada je u pitanju održavanje čistoće vodotoka koji prolaze kroz urbane cjeline. Podržao je mogućnost razmjene eksperata, odnosno izrazio spremnost da eksperti iz ove oblasti iz Švicarske dođu u Sarajevo. Također je istakao značaj kulturne i sportske saradnje ova dva grada.

Ukratko su predstavnici ovog švicarskog grada predstavila javno preduzeće, čiji je osnivač Grad Bern, a koje proizvodi energiju sagorijevanjem otpada. Također, predstavljen je i pilot projekt koji je osmišljen i realizira se način prikupljanja i čuvanja energije u zemlji tokom ljeta da bi se koristila u zimskom periodu.

Predsjedavajući Ademović je najavio održavanje manifestacije „Sarajevo Olympic Week“ koji će se održati od 7. do 14. februara naredne godine, s ciljem obilježavanja 40 godina od održavanja Zimskih olimpijskih igara u Sarajevu 1984. godine i pet godina od održavanja Olimpijskog zimskog festivala mladih – EYOF 2019 s bogatim kulturnim, sportskim i zabavnim programom. Pozvao je i delegaciju Grada Berna da prisustvuje ovoj manifestaciji.