Bruceloza u okruženju

S obzirom na informacije o slučajevima obolijevanja životinja i ljudi od bruceloze u bližem okruženju Kantona Sarajevo, danas je održan sastanak predstavnika Inspektorata veterinarske inspekcije KS, Ministasrtva privrede KS i KJP "Veterinarska stanica" d.o.o. Sarajevo. Na sastanku je zaključeno da u Kantonu Sarajevo do sada u ovoj godini nije bilo registrovanih slučajeva bruceloze kod životinja, ali da je ipak potrebno poduzeti određene preventivne korake, primarno iz razloga što je u Bosni i Hercegovini a i šire, učestalost epidemija bruceloze posljedica nekontrolisanih dislokacija životinja, uglavnom ovaca i koza.

S tim u vezi, dogovoreno je da veterinarski inspektori pojačaju inspekcijske nadzore na stočnoj pijaci, kao i da se uspostave kontrolni punktovi za nadzor u cestovnom prijevozu životinja u saradnji sa MUP-om KS, radi sprećavanja premještanja ili prodaje oboljelih ili sumnjivih životinja, kao i neoznačenih životinja, čiji je zdravstveni status nepoznat.

Napominjemo da se sumnja na brucelozu postavlja kod pojave pobačaja, zaostajanja posteljice, otoka mliječne žlijezde, upale muških spolnih organa i pojave groznice. Bruceloza životinja veoma često, iako prisutna u stadu, prolazi bez kliničkih znakova na oboljelim životinjama. Manji broj janjadi/jaradi u stadu od očekivanog može upućivati na odvijanje ranih neprimjećenih pobačaja.

Svaki uočeni pobačaj i/ili druge znakove bolesti potrebno je obavezno prijaviti nadležnom veterinaru kako bi se na vrijeme potvrdile ili odbacile sumnje na prisustvo bruceloze, odnosno poduzele propisane mjere za otkrivanje, sprječavanje širenja i kontrole bolesti. Pouzdana dijagnoza se postavlja samo laboratorijski (ispitivanjem krvi).