300.000 KM za projekte regulacije i čišćenja riječnih korita na području Općine Vogošća

Sporazum o sufinansiranju Projekta regulacije i čišćenja riječnih korita na području Općine Vogošća potpisali su danas ministar privrede Kantona Sarajevo Muharem Šabić i načelnik ove općine Edin Smajić.

Ovim sporazumom, Ministarstvo privrede sufinansira dva projekta u iznosu od 300.000 KM, od čega za  regulaciju rijeke Ljubine kod Osnovne škole „Gora“ izdvaja 250.000 KM, a za hitne intervencije na otklanjanju kritičnih tačaka na vodotocima rijeke Vogošća, Jošaničkog potoka i Ljubine 50.000 KM.

Ovo su namjenska sredstva, takozvane vodne naknade, koje pripadaju Kantonu Sarajevo, a koje se putem općina implementiraju. Ukoliko se ta sredstva tokom ove godine povećaju, onda će i resorno ministarstvo u narednoj moći izdvojiti još više novca, posebno za regulaciju i čišćenje riječnih tokova rijeka koje spadaju u kategoriju dva. To su one, koje u nekim mjesecima plave naselja, a mi ćemo nastojati da to što prije riješimo“, istakao je ministar Šabić.

Rijeka Ljubina je jedna bujična rijeka koja spada u tu drugu kategoriju, jer u vrijeme velikih oborina nabuja i stvara probleme okolnim naseljima, a samim time i građanima koji tu žive.

„Zahvaljući Vladi Kantona Sarajevo i resornom ministarstvu mi smo u ovoj godini već ozbiljno krenuli sa rješavanjem problema koji imamo sa koritom rijeke Ljubine. U okviru ove fiskalne godine, a s obzirom da imamo kvalitetnu projektnu dokumentaciju, mi ćemo provesti procedure javnih nabavki kako bi što prije utrošili sredstva koja smo dobili od Ministarstva privrede“, rekao je načelnik Smajić.