Ministar Delić: Turistička zajednica KS sufinansirat će projekt “Visit Sarajevo - Feel the spirit of Ramadan” sa 150.000 KM

Bosnian

Na današnjoj sjednici Vlade Kantona Sarajevo, a na prijedlog Ministarstva privrede Kantona Sarajevo, donesena je Odluka kojom se daje saglasnost Turističkoj zajednici KS za sufinansiranje projekta vezanog za ramazan u glavnom gradu Bosne i Hercegovine, pod nazivom “Visit Sarajevo - Feel the spirit of Ramadan”.

Projekt će se realizirati u saradnji s Islamskom zajednicom u BiH, koja će u periodu od 22.03. do 22.04.2023. godine, odnosno tokom cijelog ramazana, organizovati niz vjersko-kulturnih sadržaja i programa. Sredstva potrebna za realizaciju navedenog projekta, u iznosu od 150.000 KM, osigurana su, u dogovoru s Vladom KS, u okviru Finansijskog plana Turističke zajednice KS za 2023. godinu.

Ranije ovog mjeseca ministar privrede Kantona Sarajevo Adnan Delić i v.d. predsjednik Turističke zajednice KS Haris Fazlagić sastali su se s predstavnicima Islamske zajednice u BiH s kojima su razgovarali o unapređenju njihovog projekta „Ramazan u Sarajevu“.

Kako su tada istakli ministar Delić i predsjednik Fazlagić, cilj je kroz ovaj projekat oživjeti kulturno – religijski turizam za koji Sarajevo ima ogroman, a nedovoljo iskorišten potencijal.

„Sarajevo je oduvijek privlačno tokom ramazana i mnogi naši ljudi koji žive diljem svijeta dolaze u Sarajevo da dožive puni duh Ramazana u srcu Sarajeva. Mi želimo da Turistička zajednica u saradnji s Islamskom zajednicom ponudi cjelomjesečni program tokom ramazana koji će Sarajevo pozicionirati kao prepoznatljivu i poželjnu turističku destinaciju tokom ovoga mjeseca “, podsjetio je ministar Delić.

Puna realizacija ovog programa očekuje se u narednih tri do četiri godine, dok se prve dvije do tri godine planira raditi na opsežnoj promociji, kako u zemlji, tako i Europi i svijetu.